Witam.
Mam następujący problem, posiadam w laptopie dysk 500GB. Na równi podzielony na 2 partycje. Jednak na dysku systemowym pokazuje mniej miejsca na dysku, niż podejrzewam że w rzeczywistości jest. Zamiast 244GB mam niecałe 80GB wolnego miejsca. A na tym dysku mam tylko wiadomo windowsa, programy jakieś i 8 GB zdjęć + muzykę koło 12GB. Więc jak to możliwe, że system zajmuje mi tyle miejsca. W jaki sposób da się sprawdzić co jest nie tak?
Z góry dziękuję za pomoc.
Czyli ile GB widzi łącznie system? Dysk 500 GB ma 465 GB w praktyce chyba, bo producenci dysków to złodzieje i liczą nieco inaczej.
A jeśli to laptop, to pewnie masz system preinstalowany, czyli na dysku twardym jest osobna, ukryta partycja, która ma przykładowo 20 GB i na niej jest zapasowy, czysty windows wgrany, tak byś w razie czego mógł przywracać sobie system. Może być tak, że tobie ukrytą partycję producent zrobił większą, powiedzmy 30, 40 GB. Sprawdź sobie jakimś programem do partycjonowania, powinien ją widzieć, może nawet menadżer urządzeń w windowsie zobaczy?
Zaraz tym programem coś zdziałam. Oryginalnie miałam inny dysk, lecz musiałam go wymienić. Miałam na nowo Windowsa wgrywanego i dysk jest 500 GB i tak oczywiście jest mniej...jedna partycja - dysk C ma 244GB, a drugi dysk E ma 221GB :) Gdy sobie kliknę na dysk E i sprawdzę ile miejsca zajmują rzeczy któe mam na tym dysku, to wychodzi tyle samo ile mi pokazuje po otworzeniu mojego komputera, natomiast na dysku C mam koło 70GB....cały dysk ma 244GB, a wolnego mam 75GB, to przepraszam w takim wypadku powinnam mieć koło 150-160 GB wolnego miejsca a nie tylko 75, gdzieś umyka koło 100GB...
wyszło mi coś takiego
Mam już Ccleanera i go używam dość często. Ale jak zmniejszyć to całe system volume information i dlaczego ma to aż 120gb...
Ok naprawiłam. Wystarczyło zmniejszyć ilość "dla przywracania systemu" bo miałam ustawione że te pliki mogą zajmować aż 120GB