Ponad rok temu z ojcem kupilismy laptopa Lenovo Y520 na aukcji, sprzedawca pisal ze dostal urzadzenie od rodziny i byl to nietrafiony prezent.
Laptop przyszedl zapakowany jak nowy, gdy wlaczylismy laptopa zauważyłem, że tapeta byla ze zwykłego Windowsa 10, a laptopy od Lenovo maja niestandardowa tapete i co najwazniejsze posiadają aplikacje do sprawdzania temperatury i zmieniania trybu chlodzenia i zmienianie wydajności od Lenovo, juz mozecie sie domyśleć, że tej aplikacji nie bylo.
Po trzech miesiacach uzytkowania laptop zaczął działać niepoprawnie, czyli pewnego dnia odpalilem laptopa i wszystko dzialalo do momentu kiedy ekran nagle nie zaczął mrygac a pulpit odświeżać żadnej aplikacji sie nie dało włączyć.
Oddaliśmy laptopa do sprzedawcy aby go naprawił, wyslalismy panu urzadzenie i po tygodniu dostalismy laptopa juz naprawionego, lecz bateria miala problem z ladowaniem i gdy laptop byl na baterii w pelni naładowany miał problem z wydajnością.
Po ponad trzech miesiącach z laptopem bylo to samo, posiadalem antywirusa i nie pobieralem plików z nieznanych źródeł.
Tym razem oddalismy laptopa do serwisu (byl styczen), po trzech dniach dostalismy laptopa, spytalismy czemu laptop mial problemy z dzialaniem oni powiedzieli ze to byl błąd systemu.
Znowu po trzech miesiącach laptop nie dzialal, zrobilismy to samo co poprzednio.
Tym razem pomyslalem, że gdy nie będę korzystał PRAWIE wogóle z urządzenia przez ponad 4 miesiące będzie działał, byłem w błędzie.
Dziś włączyłem laptopa i... Dvpa, to SAMO!
Napisze mi ktoś co mam zrobić w takiej sytuacji?
Mam dosc tych napraw i wydawaniem ponad 100 zl na naprawe co 3 miesiace.
Zainstaluj sobie na czysto Windowsa. Godzinka i po problemie. Po co tracic ponad 100zł wlasciwie za nic?
spoiler start
Laptop przyszedl zapakowany jak nowy, gdy wlaczylismy laptopa zauważyłem, że tapeta byla ze zwykłego Windowsa 10, a laptopy od Lenovo maja niestandardowa tapete i co najwazniejsze posiadają aplikacje do sprawdzania temperatury i zmieniania trybu chlodzenia i zmienianie wydajności od Lenovo, juz mozecie sie domyśleć, że tej aplikacji nie bylo.
spoiler stop
Juz gołym okiem widać że pan kupił tzw laptop odnowiony którego Janusz Allegro kupił na Aliexpres no a że można tam kupić odnowiony w oryginalnym opakowaniu z folia a w Polsce drożej sprzedać jako „ nowy odpakowany w celu sprawdzenia czy działa „ to już 2 sprawa
Laptop odnowiony czyli praktycznie wszystko mogło zostać naprawione lub wymienione
Na twoim miejscu zobaczył bym co się tak naprawdę z kompem dzieje. Naciskasz start i wpisujesz: podgląd zdarzeń. W nowym oknie z listy po lewej rozwijasz Dzienniki systemu Windows i najpierw w Aplikacja sprawdzasz czy i jakie masz błędy , to samo robisz w zakładce System. Wklej zrzuty ekranowe jakie błędy masz.
Co do samego lapka to jest on również sprzedawany bez systemu operacyjnego - sprawdź czy masz z tyłu obudowy naklejkę z logiem Windowsa bo może gościu jakiegoś zwalonego Windowsa zainstalował.