Witam.
Ostatnio zainstalowałem sobie CS:GO. Pomyślałem, że skoro teraz za darmo jest dostępny to sprawdzę sobie tą gierkę, na czym polega jej fenomen itp. Zdecydowałem, że zanim zacznę rozgrywkę z innymi graczami najpierw "pozwiedzam sobie" mapy i w tym celu wybrałem tryb walki z botami ustawiając poziom "bez botów". Niestety, gdy uruchomiłem grę okazało się że gra ma problemy z wydajnością; w losowych momentach występuje tzw. stuttering, natomiast spadki fps są zawsze w konkretnych, tych samych miejscach. To dziwne ponieważ mój komputer bez najmniejszych problemów radzi sobie w takich grach jak Battlefield 1, Wiedźmin 3, Rainbow Six: Siege, Apex Legends i wielu innych wymagających tytułach i to na wysokich ustawieniach graficznych. Z ciekawości sprawdziłem co w moim PC nie domaga uruchamiając MSI Afterburner w czasie gry w CS'a i okazało się że to... procesor. Gdy pojawiały się problemy użycie wszystkich czterech rdzeni wskakiwało na 100%. Gra z 2012 roku, uboga graficznie z malutkimi mapkami, w trybie bez botów (tylko ja na mapie) i wykorzystanie wszystkich rdzeni na 100%? Czy to wina fatalnej optymalizacji tej gry czy to coś jednak z moim komputerem jest nie tak? Dodam, że problem z wydajnością mam tylko w tej grze, wszystkie inne chodzą bez zająknięcia. Gdy odblokuję fps'y wyłączając synchronizację pionową ilość kl/s oscyluje w granicach 400. Wykorzystanie podzespołów w spoczynku: CPU - 0-1%, GPU - 1%, RAM - 13%, HDD - 0-2%, Sieć - 0%.
Za odpowiedzi z góry dziękuję.
To że jedna gra ci działa nie ma przełożenia na inną. Jeśli chodzi o cs go to musisz grzebać w pliku konfiguracyjnym i parametrach uruchamiania żeby było ok. Odpowiedzi znajdziesz w Google.
Włączałem grę z komendami mającymi za zadanie poprawić wydajność gry i niestety, kompletnie nic to nie zmieniło.
Tu już nie chodzi o ustawienia. Dlaczego pomimo posiadania kompa bez problemu spełniającego nawet zalecane wymagania gry mam problem z wydajnością?
Bo tak dziala silnik soruce i te 10 osob ktore robia gre. Valve tego nie ogarniesz.
I tak tu chodzi o ustawienia. Uwierz mi przerabialem to 5 lat :D
Czyli to problem z grą, tak? Jak u Was (liczę że inni też się odezwą :-)) działa ta gra? Macie/mieliście z nią jakieś problemy?
Procesor wystarczy bez problemu do csa. To absolutnie nie wina komputera więc nie masz co się martwić. Cs tak po prostu siada na procka. Mógłbyś przedstawić wszystkie ustawienia graficzne w grze? (Wnioskuje, że komendy przy uruchamianiu masz odpowiednie)