Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z komputerem

18.10.2014 20:04
1
zanonimizowany560811
101
Senator
Image

Problem z komputerem

Pisze teraz z telefonu :/ Otóż coś się zaczęło nie dobrego dzisiaj dziać z moim PC. Postanowiłem sobie go trochę odkurzyć jak to robię co kilka tygodni. Czyli wyjąłem i oczyściłem radiatory karty graficznej i procesora. Psiuknąłem tez w paru miejscach na kompie sprężonym powietrzem, m.in w zasilacz (choć nie wiem czy to może mieć znaczenie) następnie wszystko z powrotem wstawiłem i odpaliłem kompa. Na początku wszystko grało , ale po jakimś czasie wyskoczył blue screen którego zamieszczam wam obok na zdjęciu. No cóż, komp się zresetował ale po jakiejś może godzinie znowu BS. Znowu reset i dzialalo dobrze przez około godzinę czy dwie ale postanowiłem ze sobie pogram i niedługo po odpaleniu gry widzę BS. W tym momencie siegnalem po pastę termoprzewodzącą i nasmarowałem procka. Ale teraz w zasadzie jest jeszcze gorzej, bo co tylko odpale kompa, zdążę włączyć przeglądarkę i pojawia się BS. Proszę o jakieś wskazówki :(

Edit: komp trochę postał wyłączony i udało mi się teraz wejść do tego wątku już na pc.

18.10.2014 20:13
2
odpowiedz
zanonimizowany1015918
9
Generał

Miałem takie coś po odinstalowaniu jakiś sterowników nie pamiętam już jakich. Po przywróceniu systemu wszystko działało
Przywracałem przez tryb awaryjny bo wogule włączyć nie mogłem inaczej

18.10.2014 20:14
siwy346
3
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

A jak pierwszy raz ściągałeś układy chłodzenia to nie zmieniałeś pasty?

Wszystko wskazuje na to, że coś zrąbałeś przy montażu/demontażu i coś się przegrzewa.

Proponował bym rzucić okiem na temperatury (te w spoczynku to Ci nawet bios poda).

Jak masz możliwość to pożycz od kogoś zasilacz o podobnych parametrach.

Ewentualnie co jeszcze możesz sprawdzić to system plików/dysk. Tu zainteresuj się narzędziami chkdsk oraz np hdtune.

WalterWhiteWalker->Nie wiem czy wiesz ale taki niebieski ekran miał chyba każdy użytkownik Windowsa, a powodów tego może być milion. ;)

18.10.2014 20:20
4
odpowiedz
zanonimizowany1015918
9
Generał
18.10.2014 20:37
5
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

Rzeczywiście. Temperatura procka 90*C. Wyjalem przed chwila radiator zdjalem trochę pasty z niego i z procesora żeby było jej mniej. Odpalilem kompa, wszedlem w BIOS, temperatura rosła od 60 i teraz oscyluje kolo 72. A siedzibę cały czas tylko w biosie. Pasty uzylem tej samej co w kilku ostatnich razach. W biosie fan speed warning ustawiony na 600RPM, tutaj nic nie ruszalem.

18.10.2014 20:43
siwy346
6
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Weź zetrzyj tą pastę do czysta (wyczyść procesor i radiator) i załóż na nowo - porządnie.
Takie zabieranie po kawałku Ci nie pomaga.
Na necie masz mnóstwo video poradników jak nasmarować tą pastę.

Jak jechałeś na kompie, który się przegrzewał to możesz się liczyć z tym, że coś dostało po dupie.

W Biosie komputer nie wykorzystuje nawet 1 procenta swojej mocy, więc jeśli tam masz 70 stopni to na włączonym kompie będzie więcej. Za dużo.

18.10.2014 20:51
7
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

A zasadniczo, to za dużo grzebiesz w kompie! Przedmuchać radiatory i odkurzyć wnętrze to zasadniczo wszystko, co się robi co "kilka tygodni" w kompie!

siwy346--> Pewnie ma tam już taką warstwę starych past, że jest to bardziej izolacja termiczna.

18.10.2014 21:03
8
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

Ale mam wrażenie ze wiatrak się za wolno kręci. Dawniej jak komp był w stresie latem na przykład to tak zapierdzielal ze było słychać głośny szum z niego a teraz procek się grzeje do 70 a wiatrak spokojny.

18.10.2014 21:03
siwy346
9
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

siwy346--> Pewnie ma tam już taką warstwę starych past, że jest to bardziej izolacja termiczna.
Dokładnie tak.
Ale dobrze, że to chociaż pasta. Kolega z zaprzyjaźnionego serwisu trafił ostatnio na jakąś substancję, której bliżej było do silikonu(!) niż do pasty. Oczywiście klient przyszedł z pytaniem "czemu się wyłącza komputer?". :)

Razor-> Ty już tam nic nie przypuszczaj tylko się bierz do roboty. Prędkość wentylatora możesz regulować(płyta główna także), wentylator też może się psuć, albo ktoś uznał, że w Biosie Ci takie obroty nie są potrzebne.

18.10.2014 21:13
10
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

RaZoR_247--> Jest takie powiedzonko: Jak pies się nudzi, to sobie jaja liże. Jak nie masz co robić, to sobie znajdź inne hobby, bo w tym Ci nie idzie.

18.10.2014 22:26
11
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

Zrobiłem jak mówisz. Wszystko wytarłem i od nowa nalożyłem. Core temp teraz w spoczynku pokazuje 50-60 (czasami skacze do 70 jak np odświeżam stronę) a w trakcie grania 75-85. Albo pasta sie nie nadaje (kupiona juz dawno temu, w dodatkowo w tubce jest dziura wiec stale była "otwarta".) albo chodzi o wiatrak. Nic mi się nie zdaje, tylko ewidentnie komputer mimo wysokiej temperatury chodzi cicho, a wcześniej nieraz szum był znacznie głośniejszy. Pojutrze kupie nowa pastę i sprawdze czy to coś da.

18.10.2014 23:37
PanSmok
12
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

Jezeli korzysasz z kitowego ( kupionego razem z procem ) chlodzenia -moze warto rozwazyc kupno czegos wiekszego? U mnie problem z temperaturami zniknal po wymianie radiatora na procu. Aczkolwiek w moim przypadku przyczyna problemu byla "wydajna" ( czytaj grzejaca sie jak cholera ) grafika w bezposrednim sasiedztwie proca.

19.10.2014 10:25
13
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

A czy normalne jest że temperatura w kilka sekund zwiększa się od 48 do 62? I to tylko dlatego że otwieram YT w nowej zakładce? Wygląda na to że wiatrak cały czas chodzi ze stałą prędkością, jak nic nie robię jest te 45-50 stopni, jak tylko coś się zaczyna dziać temperatura drastycznie podskakuje, a potem szybko się obniża, w trakcie grania przekracza nawet 80*C a wiatrak cichy.

Chłodzenie to co było dołączone, przez lata chodziło dobrze.

19.10.2014 10:28
DanuelX
14
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Nie znasz się nie kręć - zgłoś się do serwisu i wszystko ci ustawią.

19.10.2014 10:30
😁
15
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

Ale ja nic nie kręciłem, nie wiem skąd te oskarżenia. Wyjąłem go tylko i oczyściłem z kurzu tak jak to robiłem już wiele razy.

19.10.2014 10:31
siwy346
16
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

To normalne, że temperatura skacze pod obciążeniem.

Różne programy potrafią Ci pokazać aktualną prędkość wentylatora, różne programy potrafią też regulować tą prędkość. I pojawia się pytanie czy kiedyś się tym bawiłeś?

Ciężko tak na oko obserwować z jaką prędkością kręci się wentylator.
Po drugie zwróć uwagę na to o czym mówił smok, temperatura grafiki może się odbijać na tym jak ciepło ma procesor.

Przez to, że jechałeś ze źle nałożoną pastą układ chłodzenia na pewno dostał po dupie i z tego względu może nie być już nigdy taki wydajny jaki był.

Edit:
Ale ja nic nie kręciłem, nie wiem skąd te oskarżenia. Wyjąłem go tylko i oczyściłem z kurzu tak jak to robiłem już wiele razy.
No i źle złożyłeś. Jeśli tak samo źle nakładałeś pastę za każdym razem to już wiesz czemu to tak działa.

19.10.2014 21:55
17
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

Nie. Nigdy nie bawiłem się ustawieniami wiatraka.
Możecie polecić jakieś niedrogie chłodzenie do procesora AMD Athlon 64 X2 6000+ które byłoby porównywalne lub choć trochę lepsze od boxowego, ciche, wydajne i nie wydałbym na nie majątku?

20.10.2014 07:49
18
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

To może być pomocne na przyszłość.
http://proline.pl/?n=nakladanie-pasty-termoprzewodzacej-na-procesor-najlepsza-metoda

Chociaż radziłbym przestać się niepotrzebnie bawić.

Forum: Problem z komputerem