Witam, dzisiaj dostałem grę The Last Of Us , pograłem chwilę , niby z pozoru wszystko ok, jednak wyszedłem na otwarty teren gdzie było strasznie dużo zieloności, i w trakcie ruchu zaczęły mi się migotać tekstury. Głównie na trawie czy na liściach drzew, i to tylko podczas ruchu. Strasznie daje się to zauważyć. Miał ktoś podobny problem ?
Grę odpalam z płytki. Wcześniej miałem Medal of Honor Warfighter i Battlefield 4 i problem nie występował. Jednak za to występował w wersji demonstracyjnej Call of Juarez Gunslinger.
Może niech ktoś jeszcze się wypowie, ale imho możliwe, że wina leży po stronie konsoli.
Możliwe też, że to wina tej gry. Jak w inne gry problem nie występuje, to jednak wychodzi na to, że to przez tą grę. A masz pobraną aktualizacje do PS3?
Aktualizację gry mam, konsola raczej trochę nową mam, więc nie wiem czy to po jej stronie leży wina, chociaż może rzeczywiście jest wadliwa. Spróbuję jutro zmienić kabel HDMI, może to pomoże.
Napisał, że w demku CoJ problem też występował.
Żeby uniknąć dodatkowego wydatku zawsze możesz podłączyć konsolę zwykłymi kablami i sprawdzić.
Może w tych grach po prostu nie ma antyaliasingu. Na starych konsolach występuje to dosyć często. No chyba, że chodzi ci o coś jeszcze innego.
Daj jakiegoś screena
Ja napotkałem chyba ze 2 razy migotanie w Uncharted ale jak spojrzało się na to samo miejsce z innego ujęcia to było ok, czyli bug po prostu
Ja miałem dziś podobny problem, tylko że u mnie dźwięk szumiał (w niektórych miejscach gry). Ale na szczęście udało mi się ten problem rozwiązać. :)
Spróbuj w ustawieniach konsoli Ustawienia systemu i gdzie pisze komunikat Sterowanie przez HDMI to wyłącz tę funkcję.
Może tobie też to pomoże. :) Jak to zrobiłem, to nic mi się już nie zacinało w dźwięku itp. A w Uncharted jak grałem, to żadnych "migotań" grafiki nie dostrzegłem. :/ Wszystko chodziło mi idealnie.
Bo tego praktycznie nie było widać ;) ja akurat stanąłem w miejscu i poszedłem po picie. Patrzę, patrzę a tam tekstura w pewnym miejscu wygląda tak śmiesznie ;)
Dobra, nie przeszkadza to strasznie. Można się przyzwyczaić. Może rzeczywiście jest to normalne.
cswthomas93pl
Nawet nie wiadomo o co mu chodzi, a najpewniej mu chodzi o AA, którego na konsolach nie ma.
TEDOR
Tekstury ci migotają, czy krawędzie tekstur są poszarpane i nierówne?
Migotają podczas ruchu kamerą, jak stoję to jest wszystko ok.
Chociaż na prawdę nie wiem czy to nie jest normalne. Słyszałem że w niektórych grach takie coś występuje. Gdy grałem w Killzona, Battlefielda, Medal of Honora to wszystko było ok. Mi się wydaje że gra jest tak zaprojektowana. Jednak już się przyzwyczaiłem i mogę spokojnie grać. Ciężko będzie z filmikiem ze względu na słabą kamerkę.
Nawet nie wiadomo o co mu chodzi, a najpewniej mu chodzi o AA, którego na konsolach nie ma.
Jest, ale nie sprzetowy.
A co do tematu, to moze chodzic o:
*koplanarki-dwie plaszczyzny(w grach trojkaty) nakladajace sie na siebie migajace podczas ruchu
*zbyt mala rozdzielczosc "render targetow"-textur na ktorych sa przetwarzane efekty postprocessingu, przez co na duzym tv widac podczas ruchu migajace "plamy" troche wieksze od pixeli ekranu
*shadow acne-artefakty cieni widoczne wszedzie tam, gdzie zmienia sie polozenie dynamicznych cieni
*artefakty efektu DOF(depth of field) widoczne w dalszych czesciach sceny spowodowane zbyt mala rozdzielczoscia render targeta
Cruiser, prawdopodobnie punkt 2.