Mam problem z grą Penumbra, nie wiem czy to problem samej gry czy komputera więc dałem taką kategorię. Mam pierwszą część tej gry, i wszystko chodzi ładnie, ale gdy na przykład jestem w podziemiach i zatrzymam się na chwilę w miejscu, ekran robi się cały czarny. Kiedy znowu zacznę chodzić ekran znowu działa, gdy się zatrzymam - ciemność. O co może chodzić ? W innych grach coś takiego mi się jeszcze nie zdarzyło. Gra oryginalna
up
Wszelkiem mozliwe stery , directx nie direcxy itp itp to po pierwsze po 2gie szukaj czy nie ma tego problemu wiecej osob
Stery to najnowszy catalyst 13.1, szukałem takiego problemu na necie ale nic nie znalazłem
Silnik Frictional Games nie uzywa Directx`a wiec instalowanie jakichkolwiek bibliotek z nim zwiazanych nic nie poprawi.
Czy problem wystepuja na dowolnych detalach graficznych ?
Pobaw sie efektami postoprocessingu, np. wylacz ao.
Problem występuje na wszystkich ustawieniach graficznych. W dodatku kiedy chcę rozpocząć grę w drugą część Penumbry to pokazuje się taki crash --->
Czy ten crash z drugiej części penumbry może mieć coś wspólnego z pierwszą częścią ?
Jakiego masz lapka? Widze BF3 wiec pewnie dobrego okey pytanie pominmy... hmm chwilka..
Czy ten crash z drugiej części penumbry może mieć coś wspólnego z pierwszą częścią ?
Tak, obie gry dzialaja na tym samym silniku.
Blad powoduja mutexy czyli cos co zajmuje sie wielowatkowoscia, przy czym funkcje ktore je obsluguja znajduja sie w bibliotece sdl.dll. Mozesz sprobowac ustawic koligacje dla procesu gry na 1CPU, a jesli nie pomoze, to zassaj kilka wersji biblioteki sdl.dll z oficjalnej strony i sprobuj podmienic ja w grze.
Jeszcze przeszukaj folder windowsa w poszukiwaniu pliku sdl.dll i jesli go znajdziesz, to usun go.
MavericKK --> To nie laptop tylko PC.
cruiser ---> Nie znalazłem takiego pliku, ustawienia na CPU 1 ale nie pomogło, podmieniłem też sdl.dll w folderze penumbry ale też nie działa
Problem rozwiązany. Pobrałem grę jeszcze raz i zainstalowałem, teraz wszystko działa