Witajcie. Mam problem z komputerem a ściślej mówiąc tak mi się wydaje z dyskiem twardym. Wiadomo kiedyś wszystko było dobrze aż, komputer zaczął wariować, tzn jakieś tam sporadyczne resety itd. Dobra doszło do momentu, że się wgl nie chciał włączyć resetował się ale tu uwaga nie podczas ekranu ładowanie systemu tylko w momencie gdy miał się pojawiać kursor. I tak wziął płytkę z xp wszedłem do konsoli odzyskiwania wpisałem polecenie chkdsk /r przeskanowało i pisało coś w stylu nie znaleziono problemów, że system plików jest ok. Po 2 znalazłem w jakimś numerze PC Format'u artykuł jak "odbudować" świeży rejest również to zrobiłem ale też nic z tego.
Dobra w końcu wziełem drugi dysk, zainstalowałem system i wszystko pięknie chodzi więc tam to musi być raczej ten dysk. A i ten "wadliwy" podpiełem pod slave jako drugi i działa, mam dostęp do plików, które tam są. I tu moje pytanie co mogę zrobić nie wliczają instalacji windowsa z tym dyskiem, który się nie uruchamia aby on zaczął działać?
siwy346--> Dzięki za zainteresowanie ;) pobrałem dwa programy w jednym zrobiłem test i sprawa ma się tak jak przedstawiam na screenach.
Ostatni screen-->
Edit.
Robiłem tak jak jest napisane w tym poradniku ale nadal system nie wstaje.
http://support.microsoft.com/kb/307545/pl
Ten poradnik z bazy MS to nic innego jak przywracanie systemu, jeśli padł sektor rozruchowy to ten sposób nie zadziała.
Spróbuj spod konsoli użyć komend fixtboot i fixmbr.
Ewentualnie zobacz czy w HDtune nie ma żadnych czerwonych kwadracików.
No chyba, że Ci nie zależy na tym XP to walić go. Zgraj sobie tylko dane, a dysk sformatuj i wolnej chwili poświęć chwile na dokładną diagnostykę.
O to chodzi, że mi zależy ;).
Dobra spróbuję z tymi komendami i HD Tune i się odezwę.
A więc tak. Otworzyłem konsolę wpisałem fixboot potwierdziłem tak i enter wyskoczył blue screen taki jak na zdjęciu-->.
Dobra reset znów wszedłem w konsolę znów wpisałem fixboot i enter oraz fixmbr i również potwierdziłem tak i enter wpisałem exit wyszedłem z konsoli. No i dalej to samo restartuje się. Przepiałem dyski uruchomiłem test w HD Tune, 0 czerwonych kwadracików.