Mam problem z bootowaniem systemu. Przy włączaniu komputera pojawia się komunikat "Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press". Komunikat taki pojawił się po burzy gdy komputer został odcięty od prądu. Od dwóch miesięcy mam dwa dyski SSD i HDD. HDD i stacja dysków są podłączone do portów slave a SSD do master. W biosie ustawiona jak główny dysk SSD, w kolejce bootowania również jest pierwszy SSD, mimo tego komputer cały czas wywala ten komunikat. Taki sam problem miałem zaraz po dołożeniu SSD, wtedy wystarczyło przełączyć kable, jednak teraz to nie pomogło. Ma ktoś jakiś pomysł o co może chodzić? Z góry dzięki za pomoc :)
Uruchom diagnostykę od producenta dysku ssd - będziesz miał pewność. Ewentualnie jakiś live-cd i choćby sprawdzenie smart dysku. No chyba że masz jeszcze system na hdd i stamtąd uruchomić testy.
Nie jestem zbyt obcykany w temacie. Na hdd nie mam systemu. SSD jest intela, jak uruchomić diagnostykę od producenta?
A nie masz podłączonego pendriva do komputera jeśli tak to go wyciągnij.
Nie, żadnego pendriva nie ma. W biosie widzi normalnie dyski ale system nie startuje. Cały czas ten sam komunikat. Nawet odłączenie wszystkiego i zostawienie tylko SSD nie pomogło.
Niestety Intel nie ma żadnego bootowalnego programu, jedynie wersja pod windows.
https://downloadcenter.intel.com/download/18455/Intel-Solid-State-Drive-Toolbox
Wypiąć ssd, podłączyć pod innego kompa z działającym systemem i sprawdzić diagnostyką intela.
Jeśli masz płytę instalacyjną windowsa, zastartuj z niej i wybierz naprawę systemu - może tylko system się rozsypał.