Witam. Mam pewien problem z moim staruszkiem... (PC-etem) : Intel Celeron(R) 2.20 Ghz / 220 ram / karta graficzna z plyta glowna. po uruchomieniu po dluzszym czasie (nieuzywalem go z ... 2 lata?) zauwazylem straszny spadek wydajnosci... A wiec go przeczyscilem tzn. rozebralem przeczyscilem sprezonym powietrzem i znowu zlozylem. Potem zrobilem defragementacje, usunolem zbedne programy itp. ... Ale to niewiele pomoglo... wiec postanowilem wejsc w ustawienia BIOS'a ... i znalazlem zrodlo problemu: zamiast 22x100 (lub 7x300 nwm juz..) bylo tylko 100Mhz !! ... zamiast 2.2Ghz bylo 100mhz.. wiec probuje to zmienic i nic nie da sie... tzn. zablokowana jest mozliwosc zmieniania tej opcji. I tu jest moj problem: jak zmienic taktowanie procesora na fabryczna tzn. 2.2Ghz ...
Moj bios sie tak nazywa: Amibios simple setup utility - version 1.21.12
[link]
I po najechaniu na CPU PnP setup i tam mam takie cos:
[link]
Coo mi blokuje dostep do tego? jak mam zmienic taktowanie procesora na fabryczne 2.2Ghz ? Z gory dzieki za pomoc :)
Np. poprzez wyjęcie bateryjki CMOS na płycie głównej lub włączenia domyślnych ustawień w samym BIOS-ie.
Domyslne ustawienia nie dzialaja tzn. naciskam ten klawisz ktory odpowiada za wczytanie ich ale nic... nie dziala... a z ta bateryjka to co trzeba zrobic bo jeszcze tego nie robilem , dokladnie co?
h t t p :// www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bdf6ca88ea1ea6ad.html <<---- takie cos widze (Ps. aby odtworzyc link usunac spacje pomiedzy h t t p :)
Po prostu delikatnie ją wyjąć, możesz użyć do tego czegoś płaskiego i lekko podważyć. Wyjmij ją na parę chwil i włóż ją z powrotem.
Jaka to płyta?
Jaki to dokladnie model celerona?
Aaa juz widze, przynajmniej wg wiki chyba jedyny o taktowaniu 2200 MHz to ten:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Celeron_microprocessors#.22Northwood-128.22_.28130_nm.29
http://ark.intel.com/products/27176/Intel-Celeron-Processor-2_20-GHz-128K-Cache-400-MHz-FSB
Ciekawe, patrze na instrukcje do tej plyty, i nie widze takiego ekranu jak na screenie...:)
Daj znac czy wyjecie baterii pomoglo poprawnie rozpoznac proca. Choc pewnikiem bateria i tak jest martwa, i bedziesz musial ja wymienic, bo komp bedzie zapominal ustawienia biosu.
Byc moze bios zostal updetowany... dlatego widzisz co innego. Ja dalem na screenie to co ja widze. :OO Help mee :O
A co się dzieje jak najedziesz na CPU ratio albo CPU Ferquency i wciśniesz Num+ albo PgUp? Nic?
rzecz w tym ze jak ja wejde w ta ,,zakladke'' nie moge tam nic kompletnie ruszac. tzn. gora dol nie da sie (nie moge zmieniac pozycji) + i - nie dziala pgup i pgdn nie dziala rowniez. Jakby to ujac... po wejsciu w ta zakladke nie moge nic robic tylko wejsc i wyjsc.
To nie mam pojęcia. Spróbuj rad z wyjęciem baterii/zworką CMOS. Jak nie pomoże to flashnij BIOS do najnowszej wersji. Tylko sprawdź rewizję bo z tego co widzę to są 4 - Ty chyba masz v3.1 z tego co patrzę po instrukcji.
Wlasnie wyjolem baterie. Czytam ze trzeba odczekac najlepiej okolo 30minit takze... dam znac za 30 minut co i jak ;/
Niestety klapa ;/ wyjolem baterie na okolo 30 minut. potem ja wsadzilem i nic ;/ dalej jest tak jak bylo. Postanowilem zrobic przywracanie systemu a dobrze sie skladalo bo ostatni punkt byl w marcu 2012r. Tak wiec po przywroceniu... dalej to samo... Ja juz nwm co sie dzieje. Prosilbym o jakies inne rady lub co z tym mozna zrobic :) (tylko nie pisac ze do naprawy cos oprocz naprawy ;) )
Wgraj najnowszy BIOS do swojej rewizji płyty. Jeżeli to nie spowoduje odblokowania opcji to ja się poddaje. Możesz też zmienić płytę / płytę z prockiem - takie archaiczne sprzęty na allegro śmigają po 2-4 dychy.