Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z audio w Windows 11

09.05.2025 23:25
Raiden
1
Raiden
150
Generał

Problem z audio w Windows 11

Trochę przez przypadek zaktualizowałem Windowsa do 11... (nie dało się tego zatrzymać, chociaż chciałem instalacji tylko poprawki zabezpieczeń...)
Anyway, jak już się stało, to dałem mu szansę i w sumie spoko - wszystko całkiem sprawnie działało (nawet ustawienia kolorystyczne poprzenosiło), dalej była opcja zarządzania usługami (co mnie trochę zdziwiło - że dalej można faktycznie spersonalizować prywatność), tylko...
dżwięk
Z miejsca usłyszałem różnicę - bardziej płaski dźwięk, jakby ktoś ustawił zwrotnicę na wcześniejsze odcinanie basu. Szybka zabawa ustawieniami i miałem winnego (teoretycznie):
a) ustawienia dźwięku przestrzennego były aktywne by deafult;
b) we właściwościach audio głośników ulepszenie sygnału też było aktywne.

O ile wyłączenie dźwięku przestrzennego spoko- zadziałało, tak ulepszenie sygnału działa już zupełnie inaczej niż na Windows 10 i mamy albo dźwięk stonowany (z aktywną zwrotnicą), albo jakieś krzywe ulepszenie automatyczne. Pewnie to idzie wyprostować jakoś mikserem od dźwiękówki, czy czymś, ale nie chce mi się bawić, gdy na W10 jest wszystko ok (albo to po prostu przyzwyczajenie do danych ustawień zwrotnicy).
Anyway - coś ktoś ostro namieszał w W11 z tym dźwiękiem i pytanie, czy zauważyliście oraz jakoś rozwiązaliście?

post wyedytowany przez Raiden 2025-05-09 23:29:48
Forum: Problem z audio w Windows 11