Zauważyłem, że od jakiegoś czasu w każdej grze rzuca się w oczy brak antyaliasingu
W panelu Nvidia próbowałem wymuszać włączenie i wyłączać FXAA. Nic nie działa. W opcjach gry nie ważne czy jest włączone FXAA czy SMAA 4x i tak brakuje antyaliasingu.
Nie jest to problem w jednej grze - występuje we wszystkich.
Sterowniki najnowsze ( Testowane na starszych ) nic nie pomaga.
Wydaje mi się, że niektóre elementy gry są wygładzone, nie wiem jak sobie z tym poradzić, miał ktoś z czymś takim do czynienia?
Up
Ostatni Up.
Czy nikt nie spotkał się z tym problemem? Na różnych forach także jest opisywany ten sam problem, ale nikt nie potrafił pomóc. Jeszcze niedawno wszystko dobrze działało.
Odświeżam aby pokazać wam na przykładzie filmiku jak wyglądają wszystkie moje gry. Nie mogę skupić się na graniu ani czerpać z tego przyjemności bo te poszarpane i migoczące tekstury mnie rozpraszają. Walczę z tym już od kilku dni. Wiem, że nie jestem sam bo jest kilkanaście tematów z podobnym problemem, ale oczywiście poza kilkoma poradami ( które i tak nie działają ) nic nowego się nie dowiedziałem.
Proszę chociaż abyście obejrzeli film i odpowiedzieli czy mieliście kiedyś taki problem? Już nie mam cierpliwości do tego.
Najlepiej przewinąć do 1. 30 - wtedy widać w czym tkwi problem.
[link]
Dziwne by nagle przestało działać wygładzanie we wszystkich grach. Trzeba też mieć na uwadze, że są gry gdzie migoczących linii nie da się całkowicie pozbyć, zależy od konkretnego tytułu. Nie napisałeś w jaki sposób próbowałeś zaradzić problemowi. Napisałeś, że instalowałeś najnowsze sterowniki, ale czy zrobiłeś czystą instalację? Zresetowanie ustawień może coś zmieni.
Możesz też spróbować wymusić wygładzanie z poziomu nvidia inspector
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=357956
Mam nadzieję, że korzystasz z natywnej rozdzielczości monitora?
Napisałem w pierwszym poście, że w panelu Nvidia próbowałem już różnych kombinacji z AA/ FXAA, bez skutku.
Mam nadzieję, że korzystasz z natywnej rozdzielczości monitora?
ale czy zrobiłeś czystą instalację?
2x tak
Znalazłem filmik na którym przedstawiona jest technologia TXAA, przy wyłączonym TXAA gry wyglądają u mnie identycznie jak na filmie. Niestety mało gier używa TXAA.
[link]
Spróbuj innej metody AA(msaa/txaa), a nie takiego syfu opartego na post proc blurze jak fxaa/smaa.
Ustawiałeś to w panelu a zrobiłeś to tak jak ci napisałem i jest w linku czyli w nvidia inspectorze? Bo to nie to samo. Prześledź sobie co jest w linku, wybierz grę z listy, którą masz skopiuj odpowiedni kod, wklej według instrukcji i wtedy daj znać.
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=3048874
Tutaj masz poradnik krok po kroku jak to ustawić, poświęć 10min żeby dobrze to zrobić, kod pod grę weźmiesz m.in. z mojego pierwszego linku, wybierz grę gdzie działa sgssaa. Ten tryb wygładzania daje bardzo dobre efekty, jak po poprawnym włączeniu tego nie będziesz miał żadnej różnicy to coś masz ewidentnie nie tak ze sprzętem.
Spróbuje jeszcze z Driver Cleaner i wyczyszczę sterowniki. Może to pomoże?