Zabrałem się dziś za montaż pewnego filmu, i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że pod sam koniec program nie był zbyt skory do zrenderowania dźwięku. Nie mam pojęcia, z czego to wynika, bo w kompozycji źródłowej dźwięk mam, zresztą sprawdziłem to na podglądzie. Jeśli chodzi o ustawienia renderingu podobnie, wszystko powinno być w porządku. Co więcej, sprawdzałem różne pliki, problem się powtarzał. Co zalecacie? Trial pobrałem z oryginalnej aplikacji Adobe Cloud.
Z góry dzięki.
Nie mozesz zrenderowac samego obrazu, a ten sam dzwiek podlozyc w programie do montazu?
W sumie to mogę spróbować tak zrobić, tylko że podłożenie dźwięku do wcześniej zrenderowanego obrazu też będzie kończyło się renderingiem.
Może spróbuj użyć innego kodeku dźwięku.
Ew. jeśli jest taka możliwość to zainstaluj CC 2014, bo CC 2015 jest zwalone na całej lini i poza mnóstwem błędów, crashy i problemów z optymalizacją notorycznie pojawiają się właśnie takie kwiatki
Wiadomo, ze bedzie. Zrenderuj w AAE do formatu AVI, a w programie do montazu podloz dzwiek, zrob co tam chcesz i zrenderuj do mp4.
[5] Ja uzywam AAE CS6 i dzwieku tam nie tykam, bo non stop sa problemy.
Okey, dzięki za odpowiedzi. Pogrzebię przy tym, może akurat zmienienie kodeku podziała.
Jeszcze tak przy okazji, CC 2014 kupiłeś kiedyś, i masz do teraz, czy można jeszcze teraz jakoś to dostać? Poza pobraniem i ewentualnym wgraniem crack'a.
Zobacz czy przy renderingu jest wlaczony dzwiek.
Np. Render Queue>Output Module i tam zaznacz Audio Output
Skoro masz dzwięk na podglądzie to gdzieś na wyjściu ci się kaszani.
@DUNCAN_83
Właśnie dźwięk przy renderingu mam włączony. Za każdym razem, gdy próbowałem renderować, ustawiałem Audio Outup On.
Tak jak pisał kolego wyżej, wypuść bez dźwięku a np. w Premierce podłóż dźwięk i wypuść jeszcze raz za pomocą media encoder.
Ps: jaki to jest rodzaj pliku, ma to być zwykłe DV czy może FHD ?
Najchętniej FHD, ale zobaczy się w praniu. Jaka będzie różnica w jakości w stosunku do rozmiaru pliku?
Jako, że jestem leniwy i nie chciało mi się bawić z produktami Adobe, stwierdziłem, że najprostsze rozwiązania są czasami najlepsze. A że nie potrzebowałem jakichś niesamowicie zaawansowanych opcji podczas montażu, zainstalowałem Movie Maker'a. I wszystko działa jak należy.
W AE przy renderowaniu, dźwięk jest domyślnie wyłączony, jak na załączonym screenie. Wystarczy zaznaczyć to okienko.