Czemka. Ostatnio kolega chciał zainstal;ować nowy system operacyjny (konkretnie windows 7 64bit) ale nie wiedział jak. Chciałem mu pomóc, ale okazuje się że to nie takie proste bo podczas instalacji wyskakuje błąd 0xc0000006. Proszę o jak najszybszą pomoc !
PS Tak wiem szukaj w google ale ale posty na stronkach są niezrozumiałe, lub dotyczą nośnika a płytka z windą na pewno jest dobra.
Start--->Uruchom--->Regedit. Teraz znajdź klucz HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet001 \ Control \ Class \ ;4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318; następnie wyeksportuj klucz rejestru dla zachowania kopii zapasowej (Plik-Eksportuj, wpisujesz nazwę pliku i Zapisz) potem rozwiń klucz, po lewej pod spodem powinny pokazać się podfoldery o nazwach 0000, 0001 itd. Otwórz kolejno każdy z nich i po prawej stronie sprawdzaj, czy masz wpis "MasterDeviceTimingModeAllowed" może być w dwóch podfolderach, moze być tylko w jednym. W każdym, który znajdziesz kliknij na ten klucz dwa razy i zmień wartość na 0x6010 potem zamknij regedit, usuń nagrywarkę w menadżerze urządzeń i zrestartuj komputer. U mnie pomogło.
OK, ale mam dwa pytania:
1. Sprawdzam to na swoim komputerze i w 0000, 0001 itd. nie mam wpisu "MasterDeviceTimingModeAllowed"
Ten wpis pojawia się tylko w komputerze na którym podczas instalacji pokazuje się ten błąd?
2.Po co usuwać nagrywarkę
Z góry dzięki za pomoc.
No ale po co bawić się z rejestrem? Zrób format a jeśli to nie pomoże to usuń partycję i stwórz ją na nowo.
Zrobiłem mu format całego systemu bo chciał od nowa wszystko i ten błąd właśnie wyskakuje
Na początek pokaż raport z FRST
http://www.fixitpc.pl/topic/4414-diagnostyka-infekcji-na-niestartujacych-windows/#entry32551
Sprawdź również pamięć RAM za pomocą bootowalnej wersji Memtest86+ (szukaj->google).
Kiedy ten błąd wyskakuje?
Przy wyborze dysku? Czy w trakcie jak juz sobie te procenty lecą.
Może dysk uznał, że pora sobie iść, albo napęd nie potrafi czegoś doczytać. Albo to kwestia sterowników Sata.
Błąd wyskakiwał na samym początku procentów. Problem rozwiązany.
To zostaw jeszcze informacje co zrobiłeś bo Google lubi to forum i często gęsto wyświetla w wynikach.
Napisz rozwiązanie, aby inni na przyszłość wiedzieli co było problemem. Niech ten wątek będzie z problemem rozwiązanym i zarazem pomocą dla innych.