Dzień dobry forumowicze oraz forumowiczki !
Chciałem się tak wyśmienitemu gronu, niewątpliwych znawców oraz bywalców w świecie, doradzić co do zakupu sprzętu komputerowego w postaci płyty głównej oraz procesora. Mam na oku swym dwa rozwiązania jeśli chodzi o procesory i tu mam niejaki problem a mianowicie chodzi mi o procesory AMD Ryzen 7 2700 a procesor AMD Ryzen 5 3600 - jaki wybrać i ewentualnie jaką płytę pod tenże procesory przysposobić ? Wspomnę li tylko chyłkiem iż od niedawna jestem posiadaczem karty graficznej NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER i chciałbym to urządzenie jakoś dobrze skonfigurować. Z góry dziękuje za próby lepsze i gorsze, bardziej zaangażowane emocjonalnie lub mniej i z tego miejsca pozdrawiam serdecznie :)
Moim zdaniem Ryzen 5 3600 tu masz więcej informacji https://game-maps.com/GamingPC/cpu.asp
Jeżeli chodzi o płytę to do tego procesora najlepszy będzie nowoczesny chipset X570 - https://game-maps.com/GamingPC/motherboard.asp
PS. Pisz w odpowiedniej kategorii.
Tylko 3600, 2700 to niezły proc ale 3600 ma jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy, stosunek jakości do ceny na rynku.
Co do płyty. Możesz wciąż MSI Gaming Plus w wersji na x570 (jest promocja w X-komie), jest to płyta średnia ale ma bardzo dobrą cenę jak na płytę na tym chipsecie. Niestety dobre płyty na nim kosztują już naprawdę sporo. W tej cenie bezkonkurencyjna.
Tańszą alternatywą jest wersja na X470, ale ta wymaga aktualizacji biosa. Wszystko spokojnie działa, twoja karta będzie na niej śmigać. Jednak płyta ta jest ograniczona do PCI-e 3.0. Na chwilę obecną wystarczy, jednak kolejne generacji dysków m.2 jak i kart graficznych (te wydawane w 2020 lub 2021) będą już wymagały zapewne PIC-e 4.0 a te wymagają płyty z X570.
Ryzen 3600 zdecydowanie. Jeśli chodzi o płytę główną, to każdy chipset, włącznie ze starymi B350 ma taką samą wydajność, będziesz miał tyle samo FPS na każdej płycie (może z wyjątkiem małoformatowych A320). Nie inwestuj w płytę główną, tym samym odradzam X570 i weź sobie coś cena/jakość z B450.
dziękuje za podpowiedzi, nabyłem tym samym jakiś pogląd za sprawę, oczywiście przepraszam za złą kategorię "soul"
Ja cię nie upominam, tylko jak chcesz aby ci odpisali ludzie zainteresowani sprzętem to trzeba wrzucić do ich kategorii :)