Witam,
mam pewien problem. Prędkość internetu przez połączenie Wi-Fi spadła po ostatniej aktualizacji systemu. W umowie mam prędkość pobierania 120 Mb/s, a ostatnio prędkość ta waha się w przedziale 60-80 Mb/s.
Próbowałem już ten sposób, ale niestety nic nie pomógł ->
Przypominam, że mam system Windows 10 Home.
Przez chwilę myślałem, że to wina bezprzewodowych słuchawek oraz nadajnika Bluetooth, ale nawet jak wyłączę słuchawki i odłączę adapter z Bluetoothem, prędkość sieci Wi-Fi się nie poprawia.
W telefonie mam 52 Mb/s, ale pamiętam, że na smartfonie nigdy nie miałem oszałamiających prędkości.
a masz możliwość sprawdzenia po kablu jaką będziesz miał prędkość ?
laptop ? PC z wifi adapterem usb/karta wifi na PCI
numer ostatnie aktualizacji WIN10
a masz możliwość sprawdzenia po kablu jaką będziesz miał prędkość ?
Mam możliwość. Później sprawdzę.
laptop ? PC z wifi adapterem usb/karta wifi na PCI
PC z kartą sieciową ASUS:
https://www.x-kom.pl/p/180834-karta-sieciowa-asus-usb-n14-80211b-g-n-300mb-s.html
Przez większą część czasu karta działała wyśmienicie. Prędkość była taka jak w umowie (czyli 120 Mb/s), a nawet ciut większa. Aż do wspomnianego przeze mnie momentu...
numer ostatnie aktualizacji WIN10
Obecna wersja Win 10:
1903
Numery ostatnich aktualizacji (od listopada) :
KB4524570, KB4530684 oraz KB4533002
Aktualne pomiary z trzech różnych źródeł (screen obok).
Wyniki są nieco lepsze, ale która wartość jest prawidłowa? Nie mam pojęcia.
Dodam tylko, że gdy aktualizowałem grę Anno 1800 to prędkość pobierania wynosiła mniej więcej od 10,5 MB/s do 13,5 MB/s (nie mylić z Mb/s).
Nic, pewnie korzystasz w bloku czy jakies kamienicy jak widac z karty sieciowej wifi na 2,4ghz wiec nic dziwnego, ze predkosc Ci spada, zwykly zbieg okolicznosci. Przesiadz sie na 5ghz jesli twoj router to obslugje.