Witam tego śnieżnego dnia.. Moj problem polega na tym ze nie potrafie powiększyc partycji systemowej ponieważ no poprostu sie nie da ale opisze dokladniej...
W diskmgmt.msc nie moge dać resize gdyż ta opcja nie jest aktywna. Dalej w programie partition magic taka funkcja jest (mam 20gb unallocated space) ale nie moge powiększyc partycji poniewaz suwak jest juz na maksa w prawo dalej, zrobilem bootowalny obraz z partition magic sytuacja wyglada tak samo jak pod windowsem suwak na maksa w prawo i nie moge powiekszyc o te 20gb probowalem tez za pomoca partlogic (bootowalne usb) tak samo nic to nie dalo.
Proszę o pomoc gdyż 30gb na W8 to za mało a zwłaszcza gdy sie dostaje Beta key do Warface a gra sie instaluje na C i nie da sie tego zmienic...
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc! :) (Zimo znikaj)
Daj screena z Partition Magic'a.
Prawdopodobnie wolne miejsce masz na koncu, co bedzie wiazalo sie z przeniesieniem danych z wszystkich kolejnych partycji (D,E,itd.) o 20GB w przod, tak aby wolne miejsce wskoczylo za partycje C. Powiekszac partycje mozna tylko w przod i tylko na wolne miejsce ktore bezposrednio do niej przylega.
Ponadto licz sie z tym, ze im wiecej danych masz na partycjach nastepujacych po C, tym dluzej to zajmie i mowimy tutaj o godzinach.
Patrycja C ma sie polaczyc z partycja D (dlatego stworzylem partycje teraz. Wczesniej bylo unallocated ktorego nie dalo sie powiekszyc)
1. Usunac partycje D.
2. Partycje E przesunac do konca, tak aby wolne miejsce wskoczylo na srodek.
3. Partycje C powiekszyc o wolne miejsce ktore jest teraz z jej prawej strony.
Inaczej tego nie zrobisz. Przeniesienie danych potrwa pare godzin + najwazniejsze: z tego co kojarze musisz miec na E tyle wolnego miejsca o ile chcesz ja przesunac. W Twoim przypadku to 58,53GB.
też miałem taki problem, że nie mogłem wolnego miejsca przydzielić do partycji. tak jak QrKo pisze. Musisz przesunąć wolne miejsce (po prostu przytrzymaj i przesuń), tak aby znalazło się obok partycji, którą chcesz rozszerzyć.
Juz problem rozwiazany uzylem opcji EXTEND a nie RESIZE lub MERGE. Cala operacja trwala 40 minut juz ciesze sie 80gb na C :))
Dzieki za pomoc :)
A wiesz, że teraz ci się może wszystko, któregoś pięknego dnia posypać?