Pewnie typiczny temat, ale mam problem. Mialem dluga przerwe od nowych technologii i wyszstkiego i nie mam pojecia co teraz jest dobre co nie.
Moj PC wyglada aktualnie tak https://pcpartpicker.com/list/9VmGCb i jeste BARDZO zadowolony z tego jak dziala. Dziala na nim praktycznie wszystko czego potrzebuje, jednak nowsze tytuly juz mocno zwalniaja, a o FarCry 5 to nawet nie chce nic mowic (beka z ubi).
Ze wzgledu na to ze w tej chwili nie mam rzadnego funduszu przeznaczonego na PC pomyslalem ze moze daloby rade powoli go uleprzac np.: najpierw kupic nowa karte graficzna bo z tym chyba jest najwiekszy problem. Aktualna udaje ze ma 2 giba ale nie wyglada jakby miala. Poza tym potrzebuje nowy case bo w moim wyrwalem kable (zdarza sie co nie?) ale rzeczy typu chlodzenie w obudowie itp to juz odstawiam na bok bo najtaniej wyjdzie.
Pytalem na angielskich forach ale jak mowie ze chce uleprzyc PC bo przez jakis czas nie bede w stanie odlozyc wiekszej ilosci pieniedzy, to wszyscy pisza "odloz wiecej kasy i kup nowego PCta", wiec zadnej pomocy.
Jak juz mowilem PC dziala swietnie i bardzo mi to odpowiada ale powoli chcialbym go nieco upgradowac. PC ma byc przeznaczony do gier, ale nie koniecznie ma odpalac wszystko w 400 FPS tylko tak zeby sie wlaczylo i nie szlo na 10. Nie wymagam w sumie duzo chyba.
Czy bylaby mozliwosc cos takiego zrobic?
Jaki masz budżet? Najtańsza karta graficzna, która ma sens to RX 570. W tej chwili wystarczy do każdej gry na co najmniej średnich/wysokich ustawieniach i 60 fps.
Problem w tym ze nawet najszybszy Phenom x6 nie wyrabia sie przy rx570.
25 % bottleneck ... a on ma x4
Dlatego napisalem ze nie potrzebuje 60 fpsow ani niczego super. Wystraczy mi wszystko na low i bede zadowolony zeby tylko sie odpalilo i dzialalo nie na 10 fps ale chociaz na tych 20-30
Pozostaje przeglądać Youtube po hasle "phenom x4 965 rx ..." z którymś z rx. i obserwowac fps. Może 470 / 560 ?
Ale po wymianie reszty podzespołów w przyszłości znów musiałby wymieniać kartę graficzną, bo nie będzie sobie radzić. Ja proponuję RX 570 lub RX 580 8gb i wymianę reszty za kilka miesięcy. Aktualnie najgorszym podzespołem w jego komputerze jest karta graficzna i to ona jest pierwsza do wymiany.
O plycie am3+ w nowych grach trzeba zapomnieć jesli w miarę komfortowo chcesz grać.