Cześć, od pewnego czasu mam chęć na gry typu Splinter Cell, czyli gry "Skradanki"... Niestety jest jeden problem... Żadnej nie znam. Jedyne co, to znam "Metal Gear Solid" ale w sumie nie wiem czy to jest jak Splinter Cell, tak czy siak już MGS ograłem. A Wy co moglibyście mi polecić?
Dziękuję za odpowiedzi.
Ograłeś Metal Geara i nie wiesz czy jest jak Splinter Cell? Trochę to naciągane xD
Żeby nie bylo spamu to proponuję Alpha Protocol. Poza tym możesz ograć wszystkie części Splintera.
Styx: Master of Shadows jest chyba najbliższy założeniom dawnego Splinter Cella, przy czym jest zdecydowanie trudniejszy, a oprawa artystyczna (średniowieczne fantasy z odrobiną steampunku) przypomina bardziej Thiefa.
Sama seria Thief (nie licząc tej ostatniej szmiry) również jest godna polecenia w kategorii skradanek, chociaż od SC różni się widokiem FPP. Inne tego typu gry z pierwszoosobową perspektywą to choćby Dishonored, Chronicles of Riddick albo Deus Ex (tu akurat gracz sam decyduje, czy chce się skradać). Serie Hitman i Manhunt wykorzystują widok TPP, ale ich założenia odbiegają od tych znanych z SC. Inną dobrą pozycją jest Mark of the Ninja, ale ta gra jest przy okazji platformówką, a więc jeszcze bardziej różni się od przygód Sama Fishera.
[3] - Nic nie jest naciągane... Grałem w MGS 1 i 2 i powiem, że no są elementy "Zręcznościowo - Skradankowe"
ale to nie to samo co Splinter Cell. Co do Alpha Protocol wygląda nieźle i z pewnością ją przetestuję. Dzięki :)
[4] - Hmmm, interesują mnie bardziej gry w czasach Splinter Cella, czyli wiesz... Bronie, gadżety, itd...
Co do Thiefa grałem w Deadly Shadows i przyznam, że jest dobra.
W Dishonored i w Chronicles of Riddick nie miałem okazji pograć... W Deusa Ex grałem, lecz było to jakiś czas temu. A Hitman i Manhunt, nie specjalnie przypadły mi do gustu, no ale uważam, że Hitman jest lepszy od Manhunta... Manhunt mi się w sumie nie spodobał... A co do platformowej Mark of the Ninja powiem, że wygląda nieźle, chociaż nigdy wcześniej w skradankowe platformówki nie grałem...
Z serii Metal Gear Solid sprawdź najnowszą częśc Ground Zeroes. Najbliżej jej do Splinter Cella.
A ja kurczę myślałem, że Metal Gear Solid V nie jest podobny do Splinter Cella tylko do poprzednich MGS... W każdym mąć razie dzięki Tobie też sprawdzę MGS V: Ground Zeroes i również zapoznam się ze zbliżającą się The Phantom Pain. Dzięki po raz drugi. Pogram w MGS V, w Alpha Protocol oraz starsze Splinter Celle :)
Synku mgs zapoczątkował skradanki w 1987r więc to splinter jest podobny do mgs. Skradanek jest mnóstwo ale każda ma inny klimat: Deus ex human revolution, thief, dishonored itp co kto lubi
saito -> dishonored.
A co do Styxa. Daj mu szansę. Też byłem średnio przekonany a po kilkunastu godzinach gry stwierdzam,
że to kawał dobrej skradanki.
[9] - Przecież nic nie napisałem o Styxie to po co piszesz, że mam dać mu szansę:)? Chętnie sprawdzę tą grę, zapewne jeszcze jutro... Ale najpierw posprawdzam na YouTube i stwierdzę czy warto ją kupić.
Synku mgs zapoczątkował skradanki w 1987r więc to splinter jest podobny do mgs.
Nie. To Castle Wolfenstein z 1981 zapoczątkował gatunek, więc MGS i pozostałe skradanki są podobne do niego.
A w 1987 to był MG, nie MGS.
Hmm... Styx... Styx... Po obejrzeniu kilku Gameplay'i stwierdzam, że gra jest warta kupienia a z pewnością zagrania.
Jeżeli znacie jeszcze jakiś tytuł, to walcie.
[13] - No tak, ale nie odrzuciłem Styxa... Nie wiedziałem, że może być aż tak dobry :)
[10]
Hmmm, interesują mnie bardziej gry w czasach Splinter Cella, czyli wiesz... Bronie, gadżety, itd...
Styx to nie czasy Splinter Cella, stąd wniosek że nie rozważasz podejścia do gry.