Cześć.
Potrzebuje pomocy w wypracowaniu o temacie tak jak w tytule. Chodzi o przedstawienie zachowań, wzorców z "Balladyny", które mają jakieś nawiązanie do współczesnego świata. Wypracowanie ma zająć 2 strony a z tego co widzę u siebie to najwyżej zajmie to teraz 1 stronę. Czekam na pomysły i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Istna głupota z tymi lekturami. Podpowiem Ci, że wklepałem w google kilka fraz i sporo wyników wyszło. Poszukaj.
Te durne tematy prac maja Cie zmusic do SAMODZIELNEGO myslenia i do wyrazania WLASNYCH pogladow na zadany temat.
Ćwicz.
Gooościu. Ja o tym wiem, ale ta książka jest tak głupia że skończyłem po pierwszej scenie. Oczywiście żeby nie wyjść
jakoś że tego nie przeczytałem looknąłem do streszczenia i samą kartkówkę napisałem na 4. Prosiłem tylko o jakieś
pomysły. Resztę bym już sam rozwinął bo w pisaniu nie jestem zły.
Niestety nie wszystkie lektury sa ciekawe i wciagajace. Ale poznac je trzeba. Co do tematu - wzorce zachowan i problemy z Balladyny mozesz spokonie odniesc do wspolczesnosci. Ci ludzie maja takie same problemy jak my, takie same relacje miedzyludzkie, podobny sposob radzenia sobie z nimi. Bla bla bla - mozna tak bez konca...
Zasmucę cie, ale Balladyna jest jedną z ciekawszych lektur w porównaniu do reszty.
Mistrza i Małgorzate wspominam najcieplej z lektur szkolnych, Balladyna też była całkiem znośna. Najgorsze wspomnienia mam te związane z "Nad Niemnem" Orzeszkowej brrrrr.
Sporo zależy też od nauczyciela omawiającego lekturę, moja nauczycielka od polskiego z gimnazjum skutecznie nam obrzydziła Harrego Pottera (I część) którego za jej namową przerabialiśmy.
Ja najlepiej wspominam Dzieci z Bulerbyn czy jakoś tak. Podstawówkowa lektura.
Chodzi o przedstawienie zachowań, wzorców z "Balladyny", które mają jakieś nawiązanie do współczesnego świata.
Pomysł 1. Pograj w Wiedźmina - masz tam przedstawienie wzorców i zachowań (chyba w 4. akcie), a Wiedźmin jest ze współczesnego świata.
Pomysł 2. Wykorzystaj ten wątek, a swoje zachowanie przyrównaj do zachowania Balladyny, a jako główną tezę postaw próbę zdobycia niezasłużonej korzyści w postaci oceny cudzym kosztem i bez wysiłku za pomocą narzędzi współczesnego świata.
Niezależnie od wyboru pomysłu możesz dorzucić zrzuty ekranu - wypracowanie zrobi się wyraźnie dłuższe.
mi sie podobal Dekameron :)
a jeszcze bardziej jak nauczycielce wypieki na twarzy spowodowalismy omawiajac ta lekture:)
kiepski temat. Po co w nim pytanie zaczynajace sie od "czy?" jezeli i tak wiadomo, ze uczen wyboru nie ma i napisze wypracowanie swiadczace o tym, ze " tak, oczywiscie ".
Widze ze w szkolnictwie nic sie nie zmienilo - nadal promuje sie odtworczosc i powtarzanie schematow poza ktore wyjsc nie mozna lub nie nalezy.