Siema, kupiłem niedawno kartę ati radeon x1650, nie mogę na niej odpalić gta eflc bo wyskakuje mi komunikat "przekroczenie zakresu" o co chodzi, inne gry chodzą, mam win xp 32bit a kartę 512mb Help
Pewnie chodzi o przekroczenie zakresu czestotliwosci odswiezania pionowego monitora.
Jesli gra dziala poprawnie w oknie, to musisz wymusic na "sile" odswiezanie dla rozdzielczosci w jakiej uruchamiana jest gra. Ewentualnie jak jest dostep do plikow konfiguracyjnych gry, to mozesz poszukac wartosc ktora odpowiada za odswiezanie i ustawic na max jaka obsluguje twoj monitor.
A jak to zrobić ?
Najprosciej instalujesz natywne sterowniki do monitora ze strony producenta lub na sile ustawiasz w panelu Catalyst Control Center. W drugim przypadku robi sie to chyba w "zarzadzanie pulpitem>wlasciwosci pulpitu".
Dziś zainstalowałem Prince of Persie z 2008 i to samo wyskoczyło co w gta eflc, tylko tam można zanim się włączy grę wybrać rozdzielczość i grafike. Jak zmieniłem to się włączyła bez problemu. Pobiorę Stery do monitora i to oblukam. A jak włączyć gta eflc w oknie ?
Czytałem przed chwilą na innym forum, że to może nie odczytuje rozdzielczości bo mam za stary monitor i przejściówkę do niego, i że nowy monitor lepiej kupić z wejściem
Moim zdaniem nawet na low bedzie ciezko grac na tej karcie. Jaki masz procek?
Mnie to wali jak będzię chodzić, bo wiem jak na gorszej chodziła, więc na tej będzie troszkę lepiej, Tylko coś zmieni to jeśli kupie sobie monitor led ? bo mam lcd i przejściówkę do karty, bo ma wejścia normalnie na te ledy, a coś ta przejściówka ogranicza słyszałem
8-> Nic nie zmieni, ani ta karta ani monitor.
W cenie monitora kupisz uzywany pc ktory udzwignie gta iv na srednich :D
Mam monitor LED z przejściówką do karty bo karta ma inne wejścia, a słyszałem że ta przejściówka ogranicza rozdzielczości, i nie na wszystkich rozdzielczościach nie mogę grać. A ja się pytam czy kupić monitor LED i rozwiążę mi się ten problem z rozdzielczością. a nie pytam się czy "Kupić sobie nowy komputer"
Zrob to co napisalem w pierwszym poscie a rozwiazesz problem.
W oknie nie wiem jak to włączyć, a po drugie sterowniki wgrywałem i nic nie pomaga, w niektóre gry np.Prince of persia z 2008 działa max na 800x600. A ja bym wolał pograć normalnie na wyższej rozdzielczości i bez pierdzielenia się z programami.
http://entechtaiwan.com/util/ps.shtm
Zainstaluj tego toolsa, potem w menu poszukaj cos o nazwie force refresh rate i ustaw na takie wartosci, jakie obsluguje max twoj monitor(sprawdz na stronie producenta).
Zatwierdzone zmiany beda globalne, wiec w grach nie bedziesz musial juz nic kombinowac z odswiezaniem.
Zainstalowałem ten program, i można prosić o wyjaśnienie dokładnie co mam kliknąć i zrobić ?
:D
Kurde jak chcę odpalić ten program to wyskakuje mi raport o błędach
Mógł byś znaleźć inny program bo ten nie chce mi chodzić kilka razy instalowałem, i uruchamiałem kompa ale wyskakuje raport o błędach
http://downloads.guru3d.com/RefreshLock-download-354.html
Po uruchomieniu zaznacz Refesh Overriding na ON i przetestuj Prince of Persje. Jesli nie pomoze to odznacz "Always use the fastest safe frequency for mode" i USTAW te rozdzielczosci, ktorych uzywasz optymalne odswiezanie jakie obsluguje monitor. Dla crt nie bedzie to mniej niz 60 a max 120Hz w zaleznosci o marki monitora. Najlepiej podaj model monitora, to sprawdzimy jak ustawic optymalnie odswiezanie.
BenQ G900WA
Dzięki wielkie, odpaliłem prince na 1280x720 i się normalnie włączyło. Muszę jeszcze potem EFLC wgrać i lookne ;d
Mógł byś mi też pomóc z ustawiniem tego bo trochę ekranu po prawiej stronie nie ma
Uciety/przesuniety ekran oznacza, ze ustawiles odswiezanie nie wspierane przez monitor w danej rozdzielczosci.
Wejdz na strone ponizej do sekcji "3.3 Factory Present Display Modes" i ustaw w tym programie co podalem wartosci odswiezania pionowego dokladnie takie same jak wartosci w tabeli "Vertical Frequency" dla kazdej rozdzielczosci. Jesli obraz dalej bedzie przesuniety mimo ustawien, to wyreguluj monitor przesuwajac ekran roboczy do ramek monitora.
http://www.scribd.com/doc/34871117/Benq-G900WA-Monitor-Lcd
Kurdę, sorki że znów będę ci dupe truł. ale ten program co mi dałeś RefreshLock ma dużo wirusów, i teraz np.Komputer mi się odpala 6minut, albo do powitania i się wyłącza. Choć ten refreshlock jest przydatny, ale coś innego możesz jeszcze poszukać co tak nie spieprzy system.
To poszukasz coś, bo ten program mi spieprzył windowsa, ekran się wyłączał, a komputer gasł. Wgrałem na nowo rano system i jest wporządku. Jak mam wpisać w google aby mi takie programy pokazało podobne do tego ?
Program na pewno nie byl zainfekowany, w twoim systemie musiales miec infekcje. To, ze miales problemy z ekranem bylo spowodowane przez ciebie, bo zle ustawiles wartosci odswiezania, nie zgodne z tym co bylo podane w dokumentacji ktora podalem wyzej. Inny program(np. Riva Tuner), zrobi to samo co refresh lock, a bedzie roznil sie tylko wygladem.
A byś dokładnie wytłumaczył jak to ustawić, itd. I co zrobić jak znów będzie mi się tak działo.
Najpierw zainstaluj stery do monitora : http://benq.eu/support/downloads/download.cfm?file=monitor/lcd/drivers/g900w/lcd_g900w_driver_vista_xp.zip , po tym zrob restart kompa i przetestuj gry.
Jak nic sie nie poprawi to uruchom refreshlock i zaznacz "Refresh Overriding" na On. "Always use the fastest safe frequency for mode" MUSI byc zaznaczone. Zatwierdz zmiany klikajac w przycisk "Save". Kolejne testowanie gier.
Jesli dalej bez zmian to w refreshlock odznacz "Always use the fastest safe frequency for mode" i ustaw takie wartosci:
640x480, Set At 70
800x600, 60
1024x768, 60
1152*720, 60
1152*870, 75
1152*900, 65
1280*768, 60
1280*960, 60
1280*1024, 60 lub 75
1360*768, 60
1440*900, 60 lub 70
Nie mogę zainstalować tych sterów przez menadżera urządzeń, jest jakiś inny sposób na ich zainstalowanie ?
Wyskakuje jakis komunikat po instalacji sterow ? Probowales instalowac w trybie awaryjnym ? Moze zly model monitora podales ? Jedna literowka moze oznaczac inny sprzet.
a powiesz mi jak skasować wcześniejsze ustawienia jak coś spierdziele ?
coś że instalacja się nie powiodła
a jak się instaluje w awaryjnym
Jak bedziesz mial problem z wejscem do systemu(czarny ekran, wyjscie poza zakres czestotliwosci), to wlacz tryb awaryjny i w refresh lock ustaw "Refresh Overriding" na Off, Save..
Instalacja sterow w trybie awaryjnym wyglada identycznie jak w "normalnym" systemie.
yy jak się włącza ten tryb :D
Teraz gdy chciałem odpalić ten program, gta pokazywało to co bez niego, ustawiłem tak jak pisałeś wyżej, ale dupa. A gdybym kupił ten monitor LED z tym innym wejściem by działało normalnie, bo nie chce mi się pierdzielić z programami