Potrzebuję pomocy niedawno kupiłem komputer i przestał działać tak jak na samym początku to znaczy w grach w których miałem po 100-120 FPS nagle spadło mi do 20-40 FPS czym to jest spowodowane i jak to naprawić?
Mogło walnąć chłodzenie.
Jeżeli masz procesor z integrą to mógł przełączyć się na integrę.
Możesz mieć koparkę bitcoinów w tle odpaloną.
Więc:
1) sprawdź na jakiej karcie odpalają się gry
2) sprawdź temperatury
3) sprawdź zużycie zasobów w trakcie gry jak i w idlu
To jest temperatura krytyczna niebezpieczna dla życia komputera i twojego...
Spradź czy wszystkie kable są na swoim miejscu - podociskaj do złącz, sprawdź czy nie zostały uszkodzone (może masz psa/kota/szczura który lubi kable). Podaj swój setup najlepiej, kiedy go kupiłeś i po jakim czasie zaczął głupieć.
Najpierw odkrec chłodzenie CPU i wkrec jeszcze raz, cooler od amd lubią się luzowac i nie dociskają do końca procka
Ja bym zaczął od pytania czy to jest komputer stacjonarny czy laptop....
Jaki procesor i ta temperatura co wcześniej podałeś to jak w coś grałeś czy nic nie robiłeś na kompie?
Procesor Intel core i7 2600k
Nic nie robiłem i było 98 sam się zdziwiłem jak mogę zmniejszyć tą temperaturę
Najpierw warto sprawdzić czy jakiś program nie wykorzystuje procesora: Sprawdź czy w menadżerze zadań, w zakładce procesy ile jest procent wykorzystania procesora: https://www.youtube.com/watch?v=hBavIwMxYvg
Jeżeli jakiś proces wykorzystuje ponad 50% procesora to kliknij na niego prawym przyciskiem i z menu wybierz zakończ zadanie.
Jeżeli wykorzystanie procesora jest poniżej 20% warto sprawdzić czy chłodzenie CPU jest dobrze zamontowanie (a jeżeli masz zainstalowany wentylator na procesorze to warto sprawdzić czy się kręci.)
Jeżeli nie znasz się na składaniu kompa i masz gwarancję to raczej na twoim miejscu oddałbym go do naprawy.
Jeżeli nie masz gwarancji(albo się skończyła) to warto przynajmniej otworzyć obudowę i sprawdzić czy wentylator na procesorze ci działa.
PS. Oczywiście zakładam, że nic w biose nie zmieniałeś(nie podkręcałeś procesora) - jeżeli coś w biosie robiłeś to warto napisać co zmieniłeś.
A co jak wentylator działa to jakie mogą być jeszcze problemy bo wykorzystywanie procesora to 5% ale gdy nic nie jest włączone nie wiem ile jest w trakcie rozgrywki
Możliwe, że masz nie dokręcone(obluzowane) chłodzenie na procesorze - i teraz wszystko zależy jakie chłodzenie masz zamontowane i czy możesz go dokręcić(docisnąć).
Jeżeli nie wymieniałeś nigdy chłodzenia na procesorze to raczej lepiej będzie, żebyś kompa zaniósł do jakiegoś serwisu (bo samo dokręcenie chłodzenia może nie pomóc - możliwe, że pastę termoprzewodzącą trzeba będzie też wymienić).
Odpal PC i zobacz temperaturę procesora jaką masz w BIOS.
Jeżeli będzie wysoka to problem raczej z chłodzeniem, a nie z tym co masz na kompie.