Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pomoc w programowaniu w Pascalu

18.11.2013 20:04
1
kris ego
18
Centurion

Pomoc w programowaniu w Pascalu

Witam mam problem.Jestem całkowicie początkującym w programowaniu a napisałem sobie swój pierwszy programik ale jest błąd.Nie znam j.a więc prosiłbym o skorygowanie tego błędu.
Var
jakas_stala:char
Begin
writeLn('Witaj użytkowniku','podaj swoje imię')
read('jakas_stala')
end.

błąd 3 / 6 untitl~4.pas
Fatal: Syntax error, ; expected but BEGIN found

18.11.2013 20:20
Manstein
2
odpowiedz
Manstein
64
Huzio

Wszystkie linie kodu poza: begin i end musz być zakoczone znakiem ';' (średnik), co zreszt powiedział ci kompilator.

18.11.2013 20:20
3
odpowiedz
kris ego
18
Centurion

?

18.11.2013 20:24
Bac02
4
odpowiedz
Bac02
75
StreetRider

uses crt;
Var
jakas_stala:char;
Begin
clrscr;
writeln('Witaj użytkowniku','podaj swoje imię');
read(jakas_stala);
end.

18.11.2013 20:28
5
odpowiedz
DEXiu
151
Senator

Jakieś podstawy angielskiego znasz? Ewentualnie można się posiłkować Google Translate. Wyraźnie napisane jest gdzie leży pierwszy (bo nie jedyny) problem: deklaracja zmiennej (czyli toto: Var jakas_stala:char) powinna się kończyć średnikiem, którego zabrakło. Dosłownie kompilator napisał:
"Błąd składniowy. Spodziewany ; znaleziono BEGIN."

Druga sprawa (już ci zaoszczędzę kolejnego problemu i zachodzenia w głowę o co cho) - czytając coś do zmiennej (tu -> read('jakas_stala')) podajesz jej nazwę bez cudzysłowów. W cudzysłowach (apostrofach) piszesz literały łańcuchowe (czyli mówiąc po ludzku: to, co ma zostać wypisane dosłownie).

I ostatnia uwaga, już natury teoretycznej - to co nazwałeś jakas_stala to jest raczej jakas_zmienna. Stałą deklarujesz z użyciem "const" zamiast "var" i musisz coś pod nią przypisać w momencie deklaracji - później nie możesz już jej zmienić/nadpisać/wczytać do niej czegoś.

Forum: Pomoc w programowaniu w Pascalu