Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pomoc w działaniu pada w grach

05.02.2017 20:17
mmach1988
1
mmach1988
94
Konsul

Pomoc w działaniu pada w grach

Cześć. Mam dość nietypowy problem, ale może uda się go tutaj rozwiązać, za co będę bardzo wdzięczny :) Jestem osobą niepełnosprawną i w gry gram za pomocą pada i programu Xpadder. Muszę mieć dość specyficzne ustawienia, których w grach nie da się osiągnąć. Problem jednak polega na tym, że w niektórych grach nie da się wybrać domyślnego kontrolera, którym w moim przypadku byłaby klawiatura. Niekiedy pomaga taki trik, że przed odpaleniem gry wypinam pada, włączam grę i po podłączeniu gra nie wykrywa pada i gra się dobrze. Są jednak takie gry, w których ten trik nie działa, jak chociażby Watch Dogs 2 czy Hitman. Jak chcę grać z pomocą Xpaddera, to gra mi cały czas się przełącza w locie z klawiatury na pada, z pada na klawiaturę i tak w kółko. Tak nie da się grać. Wydaje mi się, że idealnym rozwiązaniem byłoby pozmienianie czegoś w plikach gry, aby nie wykrywała mojego pada. A może coś w Windowsie? Nie wiem, bo się nie znam, ale może Wy mi pomożecie. Wierzę w Was :)

05.02.2017 20:19
2
odpowiedz
platfoos
110
Konsul

Ja się na tym nie znam ale na Twitchu jest niepełnosprawny polski streamer - Kotwicz. Spróbuj do niego napisać, może on coś poradzi. Powodzenia! :)

05.02.2017 20:25
3
odpowiedz
DUNCAN_83
171
Generał

Hmm,
nie napisales jakie masz ograniczenia ale polecam zapoznac sie z tematem Steam Controllera - jest w pelni konfigurowalny, mozna tworzyc proste makra i wykrywany jest wlasnie domyslnie jako klawiatura + mysz (ale mozesz tez ustawic go w tryb pada).

Niektore gry (szczegolnie te nowsze) w locie wykrywaja urzadzenie sterujace wiec lapia twojego pada - sprawdz czy na pewno nie masz pozostawionego jakiegos przycisku na padzie lub np. zostawione sterowanie galkami analogowymi. Zazwyczaj interfejs przelacza sie wlasnie przy nacisnieciu przycisku pad/klawiatura.

BTW Na Steam Controllerze mozna ustawic jednoczesnie (niestety nie we wszystkich grach) przyciski z pada, klawiatury i myszke :O

05.02.2017 20:27
4
odpowiedz
zanonimizowany1213054
3
Konsul

A steam nie dostał ostatnio opcji konfiguracji sterowania padem we wszystkich grach?

05.02.2017 20:34
5
odpowiedz
1 odpowiedź
DUNCAN_83
171
Generał

O... byloby fajnie gdyby jeszcze w zewnetrznych grach (bez pomocy steama) mozna go bylo dowoli konfigurowac:P (na czysty layoucie pada to juz daaaaawno nie gralem)

SC domyslnie byl wykrywany jako mysz/klawiatura ale obczaje co tam dodali bo i tak wszystko wrzucam do steama. Za to mysz/klawiatura swietnie sprawdza sie w starych grach gdzie nie bylo obslugi pada a mozliwosci sa spore... ostatnio w F.E.A.R. zrobilem sobie wslizg pod tym samym przyciskiem co kucniecie - wybor zalezal od dlugosci przytrzymania przycisku.

05.02.2017 20:41
5.1
zanonimizowany1213054
3
Konsul

Bo niby dodali opcję dowolnej konfiguracji (chyba) dowolnego pada (od xboxa, valve i chyba nawet od ps4, pewnie jakieś inne które są wykrywane jako od xboxa też powinny działać) z każdą grą, nawet taką która pada nie obsługuje.

05.02.2017 20:51
6
odpowiedz
DUNCAN_83
171
Generał

Popatrzylem troche w neta i rzeczywiscie dodali funkcje w ktorej mozna zdecydowac jak rozpoznawany bedzie SC - jako X360/PS4/ czy standardowy gamepad. Fajnie... ale nadal wymaga to steama a gdziekolwiek poza nim (lub np. jak podepniesz do tv) SC dalej jest wykrywany jako K+M.

Ale fajnie ze cos robia

05.02.2017 22:12
mmach1988
7
odpowiedz
mmach1988
94
Konsul

Dzięki za zainteresowanie. SC odpada, bo nie ma analogów, a ja na tym opieram swoją grę. Ograniczenia niestety mam duże i w takie skomplikowane gry (czyt. z dużą ilością klawiszy) gram z kimś tzn. ja na padzie, a druga osoba wspiera mnie obsługując klawiaturę. Dlatego tak dobrze sprawdza się Xpadder. W takim Assassin's Creed Syndicate była dla mnie genialna opcja, gdzie wybierało się czy gra ma sama przełączać kontroler, czy na stałe ma być wybrany pad lub klawiatura. Nawet do nich napisałem i pochwaliłem ich za tą opcję, jednocześnie prosząc, aby ją dodawali do każdej gry, ale najwyraźniej mają to gdzieś, bo w WD2 jej nie ma :p

06.02.2017 22:28
mmach1988
8
odpowiedz
mmach1988
94
Konsul

Nikt nie ma żadnego pomysłu jak to obejść? Może wystarczy coś zmienić w plikach gry,m tylko co? Napisałem też do Ubisoftu. Ciekawe czy coś poradzą.

Forum: Pomoc w działaniu pada w grach