Witam. Chciałbym kupić dobrą podstawkę chłodzącą pod laptopa w prezencie dla mojego brata. Niestety nie znam się na tym, nie wiem jaką wybrać i czy każda pasowałaby do tegoż laptopa. Proszę o pomoc. Jeśli będą jakieś pytania odnośnie konkretnego modelu laptopa, gabarytów itp. to postaram się odpowiedzieć.
PS. Zastanawiałem się chociażby nad tym modelem:
http://allegro.pl/podstawka-chlodzaca-laptop-chlodzenie-laptopa-i3736542469.html
Co sądzicie?
Edit. Sprawdziłem konkretny model laptopa, jeśli to by w czymś pomogło: Toshiba Satellite Pro C660 -1cr
Lepiej wez jakas z wiekszymi wentylatorami, najlepiej 2x120mm bo ta co podałes bedzie strasznie wyc z 6 wentylatorami 70mm.
okej, dzięki za opinię ;) Doszukałem się jeszcze takich dwóch opcji, jak sądzicie która byłaby lepsza?
http://allegro.pl/podstawka-chlodzaca-laptop-chlodzenie-laptopa-i3746952600.html
lub
http://allegro.pl/podstawka-chlodzaca-laptop-chlodzenie-laptopa-i3746049164.html
Jak kupujesz podstawkę to sprawdzaj, czy wielkość dobra, np. sprawdź ilu calowy ekran ma laptop, zazwyczaj 15.6 cala mają i wtedy kup podkładkę (może być większa, nie przeszkadza, za mała za to by przeszkadzała).
Możesz też zwrócić uwagę, w którym miejscu jest karta graficzna na laptopie, zazwyczaj jak siedzisz przed laptopem to karta graficzna jest w lewym, górny rogu, czyli nad klawiszami WASD kilka centymetrów. Możesz wtedy to brać pod uwagę, by chłodziło gównie ten obszar laptopa, ale musisz zajrzeć na spód laptopa, czy są tam otwory wentylacyjne, jeśli są w tym miejscu to super.
Aluminiowa podstawka podobno lepsza od plastikowej.
A podstawki przy normalnym laptopie używa się tylko w grach (lub gdy na komputerze używasz czegoś innego co go może nagrzewać bardzo). Zazwyczaj nowy laptop nie potrzebuje żadnej podstawki i nawet gry grasz w Crysis 3 na laptopie i gra chodzi 12 godzin non stop bez wyłączania jej, to laptop sam się nie wyłączy (czyli nie przekroczył danej temperatury, przy której automatycznie laptopy się wyłączają). Jednak obiło mi się o uszy, że niektóre laptopy HP są tak dziwne, że nawet nowe nagrzewają się strasznie lol. Wraz z wiekiem laptopa twój brat może nie wymieniał party termoprzewodzącej nigdy więc wtedy podstawka może się przydać podczas grania w gry.
Przy oglądaniu filmów normalny laptop, normalnie zaprojektowany nigdy nie powinien wymagać podstawki chłodzącej, choć jak ktoś lubi używać przy filmach podstawki lub przy przeglądaniu netu to jego wybór.
Podobno są podstawki, w których wentylator możesz ustawiać tak jak ty chcesz np. jest jeden lub dwa wentylatory i można je wyciągać i wkładać w inne miejsce. Fajna opcja.
I jak kupujesz podstawkę to możesz sprawdzić, czy jej wtyczka USB jest przejściówką jednocześnie, wtedy jeśli laptop ma mało portów USB to można podłączyć podstawkę, ona działa normalnie, a do wtyczki tej podstawki kolejną rzecz podpinasz, czyli jeden port USB i chodzą na nim dwie rzeczy.
witam żeby nie zakładać nowego tematu mam pytanie, kupiłem podstawkę chłodzacą i chciałem się zapytać o użytkowanie jej, czy ma ona być cały czas włączona, czy włączać ją tylko wtedy gdy komputer będzie obciążony (podczas gier czy filmów) jaką żywotność ma wiatrak w tej podstawce, kiedy będzie on sie kręcił na okrągło przez cały dzien?