Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Podpięcie płyty głównej.

21.05.2012 21:53
Ogame_fan
1
Ogame_fan
127
SpiderBoy

Podpięcie płyty głównej.

Właśnie składam komputer i mam pewien dylemat, chcę podpiąć przedni panel a dokładniej wyjście audio i wejście mikrofonu, kabel do podpięcia kończy się trzema końcówkami :

1.AC97
2.HD Audio
3.pęk pojedyńczych kabelków też AC97
Który wybrać ? :D

Płyta główna to ASROCK Extreme3 Gen3.

Pytanie dodatkowe :
podczas podpinania przcisków power i reset nie muszę uważać na +/- ?

Miałem jeszcze problem ponieważ płyta mimo tego że jest w formacie ATX, nie pasowała do oznaczeń w obudowie. Miało być 9 śrubek a wyszło 7 w tym jedna w innym miejscu. Takie pół ATX i pół Mini ATX.

21.05.2012 22:03
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

W 99% wypadków podpina się HD Audio. Tam, gdzie więcej kabelków indywidualnych wchodzi do wtyczki.
Przy przyciskach nie ma znaczenia, jak podłączysz kable.
Kołki można zazwyczaj odkręcać i wkręcać w inne otwory. Dlatego do jednej obudowy pasuje kilka różnych standardów płyt głównych. Broń boże nie zostawiaj kołków pod płytą, jeżeli nie ma ona w tym miejscu otworu na przykręcenie.

21.05.2012 22:21
Ogame_fan
3
odpowiedz
Ogame_fan
127
SpiderBoy

Dzięki Narmo, podepnę HD audio. Kołków oczywiście nie zostawiam, użyłem tylko w dziurach zaznaczonych 'H' otoczonych lutem. Wyszyło tego 7, są jeszcze 2 wolne dziury bez żadnego oznaczenia ale ich nie przykręcam.

Pytanie laika : czy ta płyta główna obsługuje procesory trzeciej generacji (Ivy bridge) ? Bo wiem że mają podstawkę 2011 ale czytałem że mają być kompatybilne z 1155. Chciałbym się upewnić w razie późniejszej przesiadki na nowy procesor ; >

23.05.2012 16:08
Ogame_fan
4
odpowiedz
Ogame_fan
127
SpiderBoy

Po wielkich trudach, finalizuje złożenie komputera, pojawia się kolejne (pewnie głupie) pytanie.

Mam w obudowie trzy wiatraki, każdy zakończony dwoma wtyczkami MOLEX - żeńską i męską, od zasilacza mam 4 wtyczki żeńskie, więc nie ma teoretycznie problemu ale chciałbym zostawić jak najmniej widocznych kabli, czy mogę podłączyć jeden MOLEX od zasilacza do pierwszego wiatraka i np dalej już podpinać wiatrak do wiatraka ?

Coś na zasadzie że (MOLEX ŻEŃSKI ZASILACZA)+(MOLEX MĘSKI WIATRAKA1)(MOLEX ŻEŃSKI WIATRAKA1)+(MOLEX MĘSKI WIATRAKA2)(MOLEX ŻEŃSKI WIATRAKA2)+(MOLEX MĘSKI WIATRAKA3)

Wszystkie molexy od zasilacza i podpinać pojedyńczo do każdego wiatraka?

23.05.2012 18:23
Ogame_fan
5
odpowiedz
Ogame_fan
127
SpiderBoy

up

Forum: Podpięcie płyty głównej.