Witajcie i nie bijcie, że tutaj, a nie gdzie indziej ponieważ potrzebna mi pomoc na teraz. Mam zasilacz modularny Corsair AX1200i i chcę podłączyć płytę główną do niego. Kabel 24 pinowy podpiąłem do płyty i do zasilacza, a teraz ten 8 i 4 pinowe mam podłączyć taką do równocześnie? I do tego do byle jakiego pinowego gniazda w zasilaczu? Za pomocą takiego kabla jak w linku? Z góry dzięki za pomoc bo nie chciałby tego wszystkiego spalić w diabły.
http://www.corsair.com/en/900d-psu-y-cable.html
raczej taki
www.corsair.com/en/parts/psu-parts/type-3-sleeved-black-eps-12v-cpu-cable.html
Mack5 ---> miałem ten sam problem bo mam tą samą płytę ale muszę sprawdzić w domu bo nie pamiętam jak go rozwiązałem. Ogólnie to dwie wtyczki koło siebie udają jedną a i tak nie zajmują całego gniazdka.
dam ci jeszcze dzisiaj znać.
Mack5 ---> jeden kabel ten z najszerszą wtyczką pasuje kompletnie, drugi nie zajmuje całego gniazdka, poczekaj 30 minut :)
Soul to czekam i najlepiej cyknij fotke co gdzie podłączyłeś do zasilacza. Grazie.
A powiedz Soul, skąd masz ten kabel? Z zasilacza czy z płyty głównej bo ja w żadnym wypadku nie mam kabla 4+4 pin, za to mam kabel 8 pinowy po obu stronach.
Czyli to do zasilacza tak powinno być podpięte? Bo nie chce wysadzić tego wszystkiego w diabły.
Edit: No i oczywiście czy może być 8 pinowy zamiast 4+4 pinowy?
Tak i Tak. Dociśnij przy zasilaczu bo na zdjęciu masz niedociśnięte.
W zasadzie nic ci się nie powinno spalić nawet jak źle podłączysz. Tam nie ma wysokiego napięcia a na płycie są zabezpieczenia. Jak źle podłączysz płyta ci nie wstanie. Asus Maximus VI Formula ma wyświetlacz z kodami, kody masz w książeczce to zobacz co ci się będzie wyświetlało.
Poczytaj też na temat konfiguracji pamięci. Pierwsze włączenia to są po to aby dobrać parametry dla RAM. Poczytaj o tym w instrukcji.
Soul nie idź jeszcze spać:P Za pare minut podłączam. Jesteś wielki. Dziękuję za pomoc.