Witam ,
Od kilku dni podkręcam swojego Pentium Dual Core e6300 2,8 GHz
Wczoraj podkręciłem go do 3,3 i wyłączyłem Spread spectrum i osiągnałem 72 stopnie po godzinie testowania Primem,niestety lekko niestabilne.Dziś chciałem zobaczyć jak zachowa sie procesor przy 3,5 GHz . max 74 stopnie.
niestety 3,5 GHz okazało sie niezbyt stabilne w kilku grach (cały komputer sie zawieszał) więc wróciłem do 3,35 GHz i wyłączyłem EIST Support
Lecz teraz zaczynam sie zastanawiać: w celu zwiększenei stabilnosć CPU muszę koniecznie zwiększyć napięcie czy mogę cos innego zrobić?
Pytam bo czytałem że ten procesor powinien taktowanai poziomu 3,6-3,8 spokojnie na stockowym napięciu utrzymać.
Zastanawia mnei tez to skaczące taktowanie które cpuZ pokazuje: 1920.77 - 1920.99
PS:niestabilność objawia sie w eksploratorze windows (tak jakby cały wiersz z nazwą pliku,rozmiarem itd został przesuniety w lewo) i w grze MC (w której po chwili grania itemki,skrzynie czy interfejs graficzny znika) czy całkowitym zawieszeniem komputera
Screen z panelu Memory z CPU-Z
Po co bawisz się w podkręcanie tego szrota? Nawet gdyby ci się udało to uzyskałbyś może 1 fps więcej w niektórych grach.
Z prostego powodu. Przy podkreceniu do 3,1 GHz zauważyłem przyrost ok 5-6 fps w grach typu Skyrim,Crysis czy Starbound i wzrost na poziomie 15-18 fps w takim MC.
Jakie chłodzenie na CPU, jaka płyta główna, jaki zasilacz i karta graficzna? To bardzo ważne rzeczy przy podkręcaniu.
Płyta główna: FOXCONN G41MX 2.0/G41MX-K 2.0
Zasilacz IBOX 400W
Karta graficzna: Nvidia Geforce GT 1030 OC
Chłodzenie procesora: boxowe
Nie lepiej zaprosić na pokład quad core 2,5 Ghz ? Wbije w fotel
Pewnie ponizej 100 zl
Mialem na koncu q9400. Byla moc
Plyta obsluguje. Broblem z chlodzeniem bo pod boxem pasta mi poplynela :)
może tak ,ale chce po prostu sprawdzić co maksymalnie może pokazać mój e6300
Na chipsecie G41 nie zaszalejesz, poza tym masz zły zasilacz na podkręcanie, ale jak chcesz to ryzykuj.
Jak chcesz mogę Ci sprzedać Core 2 Quad Q6600, cena to 50 zł.
Płyta świetna nie jest, więc o tych 3.6GHz bez zmiany napięć to możesz pomarzyć, ale powinna dać radę trochę podkręcić jak zapewnisz jej przepływ powietrza na VRM. Chłodzenie do wymiany - to że procesor działał komuś na 3.6GHz nie oznacza że twój egzemplarz będzie tak działał, wysoka temperatura przy tym nie pomaga, zasilacz IBOX z czarnej listy - jak działa, nie zależy ci na komputerze i nie chcesz wydawać pieniędzy to nie ruszać, nie wiadomo jak utrzymuje napięcia (najprawdopodobniej nie utrzymuje)
Na G41 jest fsb wall ok ~340 więc o porządnym oc można pomarzyć.
Wiem bo miałem kiedyś płyte na tym chipie.
Rozumiem ,ale problemem jest także to że nie mogę się połapać gdzie w Biosie jest to ustawienie napięcia CPU. w sekcji Voltage Option jest tylko DRAM ,a w sekcji CPU Configuration takżę nic nie mogę znależć.
Cóż nwm czy to pokaże kwestie utrzymywania napięć przez zasilacz ale tylko takie coś mam ->
Chłodzenie miałem w planach i tak zmienić
Jeśli nie można zbyt wysoko podkręcić tego CPU - ok rozumiem ,ale jeśli utrzyma dobrą stabilnosć na tym 3,15 GHz czy 3,3 GHz to uznam to za sukces.
Problemem jest tylko utrzymanie stabilności
Jak chcesz zmierzyć napięcie to musisz je zmierzyć ręcznie z pomocą multimetra, liczby które ty znalazłeś są całkowicie oderwane od rzeczywistości.
A jakiś pomysł odnośnie zmiany napięcia?
Jakby co tą instrukcje do płyty głównej znalazłem tutaj:ftp://178.209.70.83/pub2G_2/ftp2/015056.pdf