Za kazdym razem po wymianie procka z celerona 2ghz na P4 2.4Ghz pojawia sie ekran
American Megatrends
F11 Boot Menu F12 Network boot
OS/GPNU Checksum Bad
Press F1 to run STEPU
Press F2 to load default values and continue
resetuje sie tez godzina
Jak odpalic kompa normalnie bez tego ekranu ? z góry dzieki
tylko jak?
wejdź do biosu f1, znajdź opcję "load setup defaults" lub "load default settings" lub coś podobnego. wyjdź zapisaując ustawienia.
jeśli nie pomoże, to albo zresetuj bios zworką na płycie głównej, albo jeśli nie wiesz którą, to jw. wyjmij bateryjkę z płyty.
oczywiście najpierw odłącz komputer od prądu
wyjaołem bateryjke ale po włączeniu jest to samo. Ten komp ma 10lat i nie był włączany przez 2.5 roku mozliwe ze bateryjka padła?
Ten komp ma 10lat i nie był włączany przez 2.5 roku mozliwe ze bateryjka padła? Jeśli nie była wymieniana przez ten okres czasu to raczej na pewno padła :) Rodzaj błędu też to potwierdza, skoro bios nie trzyma nawet daty.
Wymieniłem baterie ale teraz komp sie nie włącza tzn. działa wiatraczek od procesora,zasilacz z tyłu swiecą sie lampki (3 na czerwono i jedna na zielono a przed tem wszystkie swieciły sie na zielono) i komp nie wydaje takiego krótkiego piii przy uruchomieniu i nie ma tez obrazu po podłączeniu do monitora) dodam ze komp był przez pare godzin bez bateryjki
Przy okazji wyczysciłem rdzen płyty (tak jak ten gosc na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=Jm65vouGVss&feature=plcp tylko ,ze do wyczyszczenia uzyłem rozpuszczalnika bo czyms innym nie chciała zejsc
stara pasta termoprzewodzaca
moze spróbowac pobawic sie zaworkami na płycie głównej? jak to cos da?
Podstawowa sprawa w takich wypadkach to przejrzenie instrukcji do płyty głównej.
Upewnij sie ze plyta nie robi zwarcia z obudowa. Jezeli przy niej grzebales - najlepiej wyjmij ja z kompa, upewnij sie ze jest DOKLADNIE zalozony procesor i radiator na niego, odpal plyte "na pajaka" z minimalnym zestawem czesci ( plyta, proc, ram, grafika - o ile nie ma zintegrowanej, zasilacz ). Podczas tej operacji plyte poloz na jakims izolatorze ( kartonowe pudko na przyklad ). Upewnij sie ze sam niczego nie napitoliles...
P.S.
Zworki nie sluza do zabawy. Tu zacytuje naszego ex-magazyniera "nie masz co robic? siurkiem sie pobaw".
p.s.2 - brak "bipniecia" na starcie oznacza ze nie wstaje Ci plyta glowna ( nie wyciagales czasem proca, ramu?)
krecace sie wentylatorki to tylko objawy "zycia" zasilacza.