Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Po wgraniu nowych sterowników do karty graficznej ekran od czasu do czasu blaknie

23.01.2016 14:03
1
Walter Alan
71
Pretorianin

Po wgraniu nowych sterowników do karty graficznej ekran od czasu do czasu blaknie

Parę miesięcy temu mój wysłużony GeForce 9600GT w końcu się poddał i musiałem wymienić go na nową kartę graficzną. Jako że komputera nie używam do gier, wybór padł na taniego GeForce'a GT730. I jako że na komputerze nie gram karta przez te parę miesięcy działała na starszych sterownikach, ze stycznia 2015 roku (wersja 341.44). W końcu jednak pomyślałem, że dobrze by było zaktualizować sterowniki. Ściągnąłem więc najnowszą wersję sterów (361.43) i przystąpiłem do instalacji. Jednak mniej więcej w połowie instalacji ekran nagle zrobił się czarny, a komputer przestał odpowiadać. Poczekałem 5 minut, a kiedy komputer nadal nie reagował, zrestartowałem go. Po restarcie w Menadżerze Urządzeń sprawdziłem wersję sterów - według niego karta hulała już na nowych sterach. Kilkanaście minut później, podczas przeglądania Internetu, ekran ponownie nagle na kilka sekund zrobił się całkowicie czarny, po czym wrócił do normalnego stanu i wszystko działało prawidłowo. Od tego czasu problem pojawiał się często, zazwyczaj podczas oglądania filmów. Dodatkowo, panel sterowania Nvidia w ogóle się nie uruchamiał. W Menadżerze Zadań proces pojawiał się dosłownie na sekundę i natychmiast znikał. Prócz tego nie było żadnego śladu po próbie włączenia panelu. Postanowiłem więc jeszcze raz zainstalować nowe sterowniki. Tym razem instalacja przebiegła pomyślnie, a po jej ukończeniu zrestartowałem komputer. Po restarcie spróbowałem otworzyć panel sterownia Nvidii i tym razem już otworzył się normalnie. Według panelu zainstalowane były nowe sterowniki, wersja 361.43. Jednak ekran nadal od czasu do czasu robi się czarny. Trwa to parę sekund, po czym wszystko wraca do porządku. Problem ten nie występuje, kiedy gram w którąś z nielicznych, starszych gier (np. Modern Warfare 2, Broken Sword 2, Bad Company 2), występuje natomiast podczas przeglądania Internetu, a najczęściej podczas oglądania filmu, a więc kiedy pracuje wtyczka Adobe Flash. Korzystam z Firefoxa, oczywiście, najnowszego, bo program aktualizuje się automatycznie. Nieraz jeszcze, kiedy ekran zblaknie i powróci do normy, obraz filmu, który oglądam, robi się zielony. Dźwięk jest w porządku, jakieś przyciski sterujące filmikiem też, natomiast cały obraz robi się zielony i prócz odświeżenia strony nic nie da się z tym zrobić. Problem występuje dosyć często, przynajmniej kilka razy na godzinę przeglądania Internetu. Na forum Adobe znalazłem poradę, aby wyłączyć przyspieszanie sprzętowe, ale to nie pomogło - problem jak był, tak jest. Co mam z tym zrobić?

Forum: Po wgraniu nowych sterowników do karty graficznej ekran od czasu do czasu blaknie