Mam płytę Intel DG31PR do której podpinałem już dwa różne dyski SSD i niestety nie działa to zbyt dobrze. System się instaluje, ale z czasem zaczynają się schody, czyli utrata stabilności.
Zakładam, że to wynika z braku obsługi AHCI przez MB ... no i tu prośba o pomoc ... może ktoś posiada płytę LGA775 (dodatkowo z DDR2), która posiada tryb AHCI i będzie 100% pewności, że z dyskami SSD nie napotkam problemów.
Przeszukuję strony producentów, ale to droga przez mękę, bo trzeba odpalać każdego manuala z osobna.
Liczę na to, że ktoś ma taki sprzęt i się podzieli informacją :-)
Próbowałeś robić upgrade biosu?
A co z tą o której ci pisalem :
Asus P5KPL SE/AM
SE moja poprzednia z ssd, AM z ssd ojciec używa
W manualach nic nie ma o AHCI ... może byłby dobrze, a może nie ... nie ryzykuję, ale wielkie dzięki za zainteresowanie :-)
Na wiki cos takiego jest napisane: "AHCI nie obejmuje standardu Serial ATA II, choć także obsługuje zaawansowane możliwości SATA, takie jak hot-plug oraz NCQ. "
Asus P5Q Pro, mialem w starym komputerze, SSD dzialal normalnie w AHCI. Poszukaj takiej :)
Dziś znalazłem na portalu ogłoszeniowym Gigabyte GA-EX38-DS4, która zgodnie z manualem miała włączany tryb AHCI, ale się przedała ... :-(
Asus P5B. Jeszcze dwa miechy temu na nim działałem bez żadnych problemów z SSD.
Wygląda na to, że na pewno serie Asus P5Q i P5B mają to co mieć powinny :-)
Używałem przez długi czas SSD na płycie z gniazdem LGA 775 i procesorem Celeron. Komputer stał się taką rakieta, że głowa mała i nie zauważyłem żadnych niedogodności odnośnie moich aktualnych nowszych maszyn. Niestety nie pamiętam modelu tej płyty, był to producent AsRock z możliwością użycia kości DDR2 lub DDR3 w formacie Micro ATX.