Jakie super gry uruchamialiście?
Zalecano mi wywalenie na śmietnik Pentiuma III a ja Przeżyłem szok. Mam komputer Pentium III 800MHz - 512MB Geforce 4. Choć moja płyta obsługuje tylko 600Mhz mam ustawione na 800Mhz. 2 kości ram 1GB- bajtowe których płyta dobrze nie wykrywa - widzi tylko 512. I tu miłe zaskoczenie.
Civilization IV gra 10 lat nowsza od kompa chodziła na poziomie grywalnym 20 klatek. tylko Civilization IV Colonization nie wczytywał szaderów były czarne pola a w Beyoond earth nie było widać portetów. Ale Civilization VI Complete już chodziła dobrze z portretami. (podejrzewam, że na geforsie 3 byłoby jeszcze lepiej)
Mount and Blade 1 chodził płynnie na dx9 na wysokich w niskiej rozdziałce 1280 podobnie jak na moim laptopie 1.9GHz Athlon x2 radeon x1200 - raz tylko się zawiesił po półgodzinnej grze
Blietzkrieg 2 chodził na Pentiumie na XP znacznie lepiej niż na laptopie z win 7. Wiele gier oczywiście się nie odpalało na Pentiumie -crashowały się albo chodziły gorzej ale kilka chodziło lepiej.
Jakie gry odpaliłem na Pentiumie III z geforcem 4 (gry których minimalne wymagania znacznie przekraczają mój sprzęt:
Imperial Glory - było grywalne ok 17-20 klatek
Codname Panzers faza 2 po wyłączeniu cieni chodził też przyzwoicie 20 klatek
Syberia 1 i 2 chodziły płynnie
Grywalna też była seria Kozacy 2
Kompletnie bez problemów oczywiście chodzą stare hity:
Anno 1503, Twierdza, Starcraft, Crazy Machines, Abe's Oddworld, Heroes III - IV, Rising Kingdoms
Nie wiem dlaczego ludzie takie kompy wyrzucają - na działkę w sam raz - a komputer wart ok 50zł nikt nie ukradnie - a tyle radochy
Dodam tylko,że wersje steamowe chodziły już nieco gorzej
Ja na prawie identycznym sprzęcie (też geforce 4, athlon 750mhz i 256ram) przeszedłem kiedyś Half-Life 2 i to wersję Steamową.
Gothic 1 i 2 też śmigały.
Wow Halflife 2 - nie wierzę - zaraz sprawdzę bo mam na Steamie.
Half Life 2 nie poszło (unable to load ...dll) - weryfikacja plików nie pomaga. Teraz ściągam ze steam Half life 2 Lost Coast aby było szybciej - zobaczymy czy to pójdzie.