klient Steam powoduje mi jak na razie Bsod-a(blue screen), instalka origin nie chce się odpalić. Uplaya jeszcze nie sprawdzałem. Czy ktoś próbował na tak leciwym kompie odpalać ów klienty? Jakie one mają wymagania. Teraz instaluje aktualizacje do Windowsa - może to pomoże.
Bez klientów stare gry działaja bez problemów (Syberia 1 i 2, Starcraft, Anno 1503 itp.)
Mam sporo starych tytułow na Steamie więc dziwie mnie, że klient nie chce się nawet odpalić. Ktoś próbował na podobnej konfiguracji?
wymagania steama:
Windows XP, Vista lub 7
512 MB RAM-u
Procesor 1 GHz lub szybszy
Dzięki - kurde na co klientowi 1Ghz - ocipieli.
Może chodzi o jakieś instrukcje CPU? Wiem, że Steam jakiś czas temu wprowadził wymóg SSE czy nawet SSE 2 pod linuksem, więc może pod Windowsem jest podobnie?
Pentium 3 ma tylko SSE i żadnych nowszych dodatków. Tutaj może być pies pogrzebany, że klient Steam jest skompilowany z włączoną opcją SSE2. W takim wypadku BSOD byłby całkiem prawdopodobną opcją.
Jeszcze jedno. Masz tam XP? Może potrzebne jest SP3 i nowsze łatki. Niestety XP z SP3 strasznie zamula na starszym sprzęcie.
Na tym komputerze to powinieneś mieć Win 98 i odpuścić sobie Steama. Jeśli już to korzystaj z GOGa, bo tam gry są bez DRMów.
Ewentualnie gdy masz kupione gry na Steam, to ściągnij je na lepszym komputerze, skopiuj pliki na ten drugi komputer i użyj cracka. Oczywiście jest to złamanie licencji, ale skoro za gry zapłaciłeś, to czemu nie miałbyś z nich korzystać?
Po aktualizacji Windowsa do Sp3 steam ruszył. Co ty - nie będę nic crackował - za dużo mam gier na steamie - a o bana łatwo w tym wypadku. Pozostaje mi gog.com Origin i uplay niestety mają za duże wymagania.
dzięki