Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: PDF -> Word 2007

22.07.2011 13:07
Ace_2005
1
Ace_2005
190
Bo tak!

PDF -> Word 2007

Witam!

Mam dokument zapisany w formacie .pdf. Dokument zawiera schemat techniczny pewnego urządzenia wraz z jego opisem. Gdy wydrukuję schemat bezpośrednio z programu Adobe Reader 9 rysunek wygląda, jak należy. Natomiast po skopiowaniu go do Word 2007 i wydrukowaniu schemat wygląda tak, jakby był namalowany z przerywanych linii. W jaki sposób przerzucić go do Word 2007, żeby po wydrukowaniu wyglądał tak samo dobrze, jak po wydrukowaniu z AR9? Potrzebuje mieć go w Wordzie.

22.07.2011 13:36
jiser
2
odpowiedz
jiser
94
generał-major Zajcef

W jaki sposób kopiujesz go z PDF-a? Kopiuj-wklej? Sprawdziłeś jakość skopiowanego obrazu przez wklejenie go do dowolnego programu graficznego?

Zgaduję, że to problem związany tylko i wyłącznie z Wordem i skalowaniem obrazu tak, aby zmieścił się w szerokości aktywnego pola strony (bez marginesów). Word robi to źle. Jeśli linia była cienka, jej grubość może miejscami być zredukowana do zera.

22.07.2011 13:56
Ace_2005
3
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Kopiowanie w Adobe Reader: Narzędzia -> Zaznacz i powiększ -> Narzędzie Zdjęcie. Wyskakuje komunikat Zaznaczony obszar został skopiowany. W Word 2007: Ctrl+V.

Obraz na ekranie wygląda bardzo dobrze. Powyższy problem pojawia się po skopiowaniu obrazu do dowolnego, innego programu niż AR 9. Po jego skopiowaniu w każdym, dowolnym programie, na ekranie wygląda rewelacyjnie. Po wydrukowaniu już nie. Natomiast problem nie istnieje po wydrukowaniu bezpośrednio z AR 9. Tyle, że ja potrzebuje tego schematu w Wordzie.

22.07.2011 14:48
DanuelX
4
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

powiększ sobie rysunek w AR do jakiegoś porządnego rozmiaru -> Print Screen -> Twoja ulubiona przeglądarka zdjęć -> ctrl+v

22.07.2011 14:49
jiser
5
odpowiedz
jiser
94
generał-major Zajcef

Ten schemat jest w grafice rastrowej czy wektorowej? Czy to, co określiłeś jako "linia przerywana" wygląda tak regularnie, jak linia przerywana? Może jesteś w stanie pokazać fragment wydruku? Pomyślałem, że może chodzić o jakieś przekłamania w opisie kształtów grafiki wektorowej przez to narzędzie zdjęcia. Ale nie wiem jak miałoby to wyglądać dobrze w programie do grafiki.

Trochę za słabo się znam w temacie. Ale przynajmniej dobrze określiłeś swój problem, a Twój wątek jest stale odświerzany ;)

Forum: PDF -> Word 2007