Postanowiłem złożyć sobie nowy sprzęt. Skorzystałem z tego poradnika ale chciałbym pewnie coś zmodyfikować.
www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_wrzesien_2013?page=0,16
Po pierwsze, nie planuję bawić się w żadne OC a więc mogę chyba obniżyć cenę procesora i kupić wersję bez "K".
Po drugie, płytę główną chciałbym zamienić jednak na tańszy model - np. ten: www.komputronik.pl/product/190039/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/MSI_Z87_G43.html
I po trzecie czy do takiego zestawu wystarczy 560 W zasilacz?
Budżet to właśnie około 5000 PLN. Nie potrzebuję obudowy i mam nadzieję zasilacza.
Jakieś sugestie od osób obeznanych w temacie?
Po pierwsze, nie planuję bawić się w żadne OC
Gigantyczny błąd, zwykłe powiedzmy 3,3Ghz z Core i5/i7 ma się nijak do tego samego procesora spokojnie podkręconego do 4,5Ghz z dobrym chłodzeniem mającym w stresie 50-55C.
Za 5000zł kupujesz komputer z płytą z wielofazowym zasilaniem procesora (do podkręcania), z procesorem z serii "k" (do podkręcania) z kartą graficzną mogącą za free dać z siebie dodatkowe 10% mocy za pośrednictwem kilku kliknięć myszką itd. itp. Inaczej to jest bez najmniejszego sensu.
[2]
Mimo wszystko dziękuję:) Już czytam.
[3]
Do tej pory nigdy się nie bawiłem w podkręcanie i nie czuję się z tym najlepiej.
Rozumiem, że po podkręceniu procesor używa więcej prądu (mocniejszy zasilacz jest potrzebny) i trzeba dołożyć się właśnie do porządnego chłodzenia?
USS - chcesz składać komputer za 5000zł oszczędzając na chłodzeniu za 150zł i zasilaczu za 300zł? Serio?
I z czym nie czujesz się najlepiej? Producenci robia podezespoły do podkrecania a Ty czujesz się z tym źle...dude, srsly?
[5]
Nie robiłem tego wcześniej więc się na tym nie znam stąd moja rezerwa do tego.
[6] do łóżka z dziewczyną też szedłeś z rezerwą?
Daj spokój, w necie jest tyle poradników, że by coś skopać trzeba być upośledzonym. Podkręcenie procesora z serii 'K' to tak na prawdę zmiana mnożnika i podniesienie napięcia na procesorze, później tylko sprawdzanie stabilności obniżając leciutko napięcie i sprawdzając najniższą prawidłową wartość. Koniec.
Póki miałem PC to działałem na i5 2500K 3,3Ghz podkręconym na 4,8Ghz przez prawie 2 lata. 0 problemów. Później kompa sprzedałem.
A ja mam tutaj pytanie do InGen
Mam zamiar zakupić PC do najnowszych gier i tylko do gier
będzie na pewno podkręcany, nie wiem czy o czymś jeszcze wspominać.
Intel Core i5-4670K– 855zł
ASRock Z87 Pro4– 373zł
GeIL GD38GB1333C9DC– 280zł
EVGA GeForce GTX 780 SC ACX - 1938zł
Seagate 1TB, SATAIII (ST1000DM003) – 219zł
Samsung SSD840 EVO 120GB - 386zł
Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W - 352zł
Zalman Z5 – 163zł
RAZEM ~4500zł
+ monitor Dell U2713HM ~2000zł
co o tym sądzisz?
//usunięto