Witam. Chciałbym kupić komputer ale nie jestem pewien czy jest dobry dlatego proszę o pomoc kogoś kto dobrze się na nich zna :)
(Komputer do gier np. Wiedźmin 3, battlefield 1, itd)
Oto specyfikacja tego komputera:
-procesor Intel Core I5-2400 (4x3.1Ghz)
- Ram 8GB DDR3
- Dysk twardy 500GB HDD sata
- Karta graficzna Nvidia Geforce GTX 1050 2GB
- liczba rdzeni procesora: 4 liczba wątków procesora: 4
Chcę tylko wiedzieć czy nadaje się chociaż trochę do gier i czy pójdą wyżej wymienione.
Za 1500 to kup konsolę.
Odpowiadając na pytanie, tak.
Sugerowałbym kartę graficzną z 4GB pamięci VRAM. Jeśli GTX 1050 Ti jest dla Ciebie za drogi to polecam RX 560 4GB (pod warunkiem że znajdziesz go o max kilkadziesiąt zł drożej niż GTX 1050). Wówczas taka konfiguracja powinna Ci starczyć przynajmniej do końca obecnej generacji konsol. Mniej tylko świadomość, że ten procesor przy tych kartach graficznych i tak będzie się zazwyczaj nudził. Mimo wszystko warto dla tego procesora dobrać płytę z chipsetem z77 lub p67 bo dzięki temu można każdy z jego rdzeni podkręcić o 400 MHz.
A najlepiej na ten moment wstrzymać się z zakupem komputera do grania póki ceny kart graficznych nie wrócą do normalność, albo rozejrzeć się za używaną kartą.
Komputera raczej na 100% już kupuję ale gdybym zrobił co mi radzisz z płytą z chipsetem było by ok ?
I jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
Nie do końca rozumiem pytanie. Płyty z chipsetami p67 i z77 (nowszy wiec przy porównywalnej cenie lepiej brać płytę z tym chipsetem) pozwalają na podkręcanie procesorów. Płyty z innymi chipsetami takiej możliwości nie dają. i5-2400 można podkręcić o 400 MHz w stosunkowo łatwy sposób (ustawia się to w BIOSie, ale gdzie i jak to już zależy od płyty więc choćby szczątkową wiedzę na temat BIOSu przydałoby się mieć by wiedzieć jak się po nim poruszać i gdzie tych opcji szukać). Jeśli jednak nie chcesz ingerować w BIOS płyty głównej to możesz kupić najtańszy model który z procesorem i5-2400 będzie współpracował bo tak jak pisałem może się okazać, że w większości gier i tak nie wykorzystasz tych dodatkowych 400 MHz z racji stosunkowo słabej karty graficznej jak na dzisiejsze standardy (żebyś miał obraz ich możliwości napiszę, że Wiedźmin 3 w FullHD i wysokimi ustawieniami graficznymi w takiej konfiguracji będzie kręcił się wokół 30 klatek).
RX 560 4GB jest zjadany przez 1050 :P przy slabej grafie ilosc vramu nie ma az takiego znaczenia.
I opierasz te informacje na bazie czego? Bo ja miałem okazję testować obie karty z podkręconym procesorem i5-2300 i RX 560 4GB poza nielicznymi wyjątkami (GTA5) bije GTX 1050 bez problemu. W przypadku niektórych gier niemal dorównuje GTX 1050 Ti (np. najnowszy Deus Ex i Hitman na DX12, czy Doom na Vulkanie). nie trzeba zresztą daleko szukać by się o tym przekonać bo na YouTube jest masa testów obu kart, np.:
https://www.youtube.com/watch?v=ds-RDsTc428
Do tego wszystkiego dochodzą kilka rozwiązań AMD które nokautują konkurencję (choćby Freesync). Wszystkie testy pokazują również, że jest kolosalna różnica w wydajności w grach między RX 560 z 2GB i z 4GB pamięci VRAM. W dodatku w takie np. Prey praktycznie nie da się grać na wyższych ustawieniach graficznych nie mając karty z 4GB pamięci. W kolejnych wydawanych grach ten problem będzie coraz częściej występował.
No dawno sprawdzalem testy cos mie sie pomylilo chodzio wersje 1050 TI
Poczekaj miesiac moze troche wiecej wyjda tanie plyty do intela i ten zestaw bedzie mozna za 2100 kupic.
https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2018?page=0,6
Wydasz troche wiecej ale sprzet bedziesz mial pozadny i starczy na dluzej.