Siema. Już od początku roku jestem posiadaczem pada APOLLO GP-3020( http://www.neo24.pl/gamepad-apollo-gp-3020-%28gp-3020pc%29.html?aff_id=101372 ) ponieważ był tani a grałem w niego głównie w Resident Evil 4 i 5 oraz jakieś tam inne gierki(chyba jeszcze Tony Hawk's: American Wasteland). Od niedawna(jakieś 2 tygodnie, może mniej) jestem posiadaczem HDMI 1.4. Podłączam komputer do telewizora no i gram(tylko w GTA IV, Just Cause 2 oraz Saints Row: The Third). Ale granie przez HDMI 4 metry od telewizora w pozycji siedzącej na klawiaturze i myszce to bezsens bo równie dobrze mogę zagrać na monitorze bez tego całego "zachodu". W JC i SR dam rady grac ale w GTA IV już nie. Bo GTA IV obsługuje chyba tylko pada od X'a 360 i PS'a 3. Więc da się jakoś, coś tam zmodyfikować nawet za pomocą jakiegoś programu albo co?
Nie wiem czy od PS obsluguje, ale od xboxa napewno. Jesli nie chce wspolpracowac z Twoim sprobuj programu xpadder.
Tak, można grać dowolnym padem.
Jest taki program jak Xbox pad emulator.
Nazywa się xinputtest
http://www.jayceooi.com/2009/01/19/download-xbox-360-controller-emulator-for-pc-games/
Działa bez problemu, za wyjątkiem tego że nie wszystkie pady mają trigery analogowe.
No pobrałem go odpaliłem o OK. Podłączyłem pada którego mam i program się wyłącza i nie wiem co zrobić.
Up. Przepraszam za brak cierpliwości ale chcę sobie wieczorkiem jeszcze porozwalać Liberty City:)
No sorry, ja ci sposób podałem - próbuj, testuj, pracuj.
Powinno zadziałać.
Aha - -pliki tego programu muszą być w katalogu GTA IV lub innej gry w której chcesz tego użyć.
Tam jest plik x360ce.ini w którym ustawienia wpisujesz
Mój plik, gram na padzie od ps2 z przejściówką usb -
[Options]
UseInitBeep=1 #use 0 to 1; default 1; beep on init
Log=0 #use 0 to 1; creates a log file in folder 'x360ce logs'
UseAutoReInit=0 #use 0 to 1; default 0; Reinit if Rumble fails (DIERR_NOTEXCLUSIVEACQUIRED) use only for game like Need For Speed SHIFT
#Generic Rumble Controller
[PAD1]
Index=0 #controller index in system game controllers list; 0 is first; -1 to ignore this pad
Failsafe=0 #failsafe mode (DISCL_BACKGROUND) use only for games like Bionic Commando
Left Analog X=1 #axis index; use - to invert; precede with 's' for a slider eg; s-1; 7 to disable
Left Analog Y=-2 #axis index; use - to invert; precede with 's' for a slider eg; s-1; 7 to disable
Right Analog X=6 #axis index; use - to invert; precede with 's' for a slider eg; s-1; 7 to disable
Right Analog Y=-3 #axis index; use - to invert; precede with 's' for a slider eg; s-1; 7 to disable
Left Analog X Linear=20 #-100 to +100 raise this number to increase sensitivity near center
Left Analog Y Linear=20 #-100 to +100 raise this number to increase sensitivity near center
Right Analog X Linear=20 #-100 to +100 raise this number to increase sensitivity near center
Right Analog Y Linear=20 #-100 to +100 raise this number to increase sensitivity near center
Left Analog X+ Button=0 #button id; 0 to disable
Left Analog X- Button=0 #button id; 0 to disable
Left Analog Y+ Button=0 #button id; 0 to disable
Left Analog Y- Button=0 #button id; 0 to disable
Right Analog X+ Button=0 #button id; 0 to disable
Right Analog X- Button=0 #button id; 0 to disable
Right Analog Y+ Button=0 #button id; 0 to disable
Right Analog Y- Button=0 #button id; 0 to disable
D-pad POV=1 #POV index; 0 to disable
D-pad Up=0 #button id; 0 to disable
D-pad Down=0 #button id; 0 to disable
D-pad Left=0 #button id; 0 to disable
D-pad Right=0 #button id; 0 to disable
A=1 #button id; 0 to disable
B=2 #button id; 0 to disable
X=3 #button id; 0 to disable
Y=4 #button id; 0 to disable
Left Shoulder=5 #button id; 0 to disable
Right Shoulder=6 #button id; 0 to disable
Back=9 #button id; 0 to disable
Start=10 #button id; 0 to disable
Left Thumb=11 #button id; 0 to disable
Right Thumb=12 #button id; 0 to disable
TriggerDeadzone=0 #use 0 to 256; default 0; add deadzone to trigger
Left Trigger=7 #button id; precede with 'a' for an axis; 's' for a slider;
Right Trigger=8 #button id; precede with 'a' for an axis; 's' for a slider;
UseForceFeedback=0 #use 0 to 1; default 0
SwapMotor=0 #use 0 to 1; default 0
ForcePercent=100 #use 0 to 100; default 100
#all other options currently has no effect
grafo nie wiem czy gosc ktory nie poradzil sobie z xpadderem bedzie w stanie edytowac ustawienia recznie ;)
Odpal xpaddera wciskaj po kolei przyciski i przypisuj je do klawiszy klawiatury tak jak Ci pasuje sterowanie w GTA, to wszystko...
[edit]
Tu masz tutorial, niestety wymagana znajomosc angielskiego na poziomie 3 klasy podstawowki:
http://www.racketboy.com/retro/xpadder-use-your-pc-gamepad-instead-of-keyboard
Tu masz domysle ustawienia:
http://www.gamefront.com/wp-content/uploads/2008/02/xbox360controls.jpg
[10] - Spoko już sobie skonfigurowałem. Działa pięknie. Aaa akurat mam farta co do tego tutorialu bo ukończyłem liceum z języków obcych więc znam trochę języki panie "wszyscy są z przedszkola".
To chyba twoim rodzice musieli niezłą sumkę wyłożyć żebyś ukończył liceum.
Post [1] jest na poziomie podstawówki...
Poza tym, powinieneś być wdzięczny, że ktoś traci czas na takie coś jak ty
[12] - Jestem wdzięczny ale nie lubię takiego czegoś że jak czegoś się nie umie to od razu cię gnoją. Ale może trochę mnie poniosło. Pisze pod stresem trochę bo już zmęczony jestem więc przepraszam.
A tak na marginesie to jakbyś to napisał żeby było na poziomie 22-latka?
Jakbyś napisał: mam pada xxx, co zrobić by móc grać na nim w GTA IV, brzmiało by to dużo lepiej i nie zostałbys nazwany dzieciakiem.
@Down Nie chodzi tu o szczegóły, bo niektóre są ważne, ale o sposób w jaki zostały podane i to czy wnoszą coś do tematu. Twoje rozpisywanie się na temat kabla hdmi i gier w jakie grales,jak widać nie tylko dla mnie brzmi dziecinnie. Jak masz jakiś problem to opisujesz go zwięźle.
[14] - Aha, czyli dzieci piszą szczegóły a dorośli "mam pada i chcę dostosować go do GTA IV."? Będę wiedział na przyszłość, chociaż to dziwne ale skoro takie forum to OK:)
PS. Dobra ja już się z problemem uporał i dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wątek zamknięty.
22-latek powinien używać google :)
A już na pewno nie marudzić w stylu
"Up. Przepraszam za brak cierpliwości ale chcę sobie wieczorkiem jeszcze porozwalać Liberty City:) "
W momencie gdy dostałeś dwie alternatywne możliwości.
[16] - Wiesz nie każdy jest tak dobry w komputerach co np. ty. Z xpaderem za diabła sobie nie mogę poradzić a z tym drugim jest spoko.
PS. Mogę dać linka gdzie na tym forum ludzie po 25 lat wypisują takie rzeczy że z krzesła można spaść nie tylko ze śmiechu więc to że ja napisałem coś mało śmiesznego to nic w porównaniu do innych. A jeśli ty jesteś jakimś "ważniakiem" co to chodzi w garniturze wyprostowany i poważny jak cholera to nie znaczy że ja nie mogę być trochę "wyluzowany"(może to trochę ze mocne słowo).