Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Osram - jakość adekwatna do nazwy

26.12.2015 19:37
Herr Pietrus
1
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Osram - jakość adekwatna do nazwy

Zainspirował mnie wątek o żarówkach, a co tam, założę nowy, coby zaznaczyć treść w tytule.

Mam do was pytanie:

Dlaczego ta g....a firma jeszcze nie upadła? Ich świetlówki to kpina, rozświetlają się na oko ze 3-4x dłużnej niż Philips, sieją po sieci takim zakłóceniami, że brzęczy nie tylko świetlówka, ale i "przewody" we włączniku... nie, nie miałem jednej, tylko trzy, różne, z różnych sklepów, każda tak samo "dobra", jedna z nich właśnie padła po... pół roku. nie, nie w kiblu, włączana naście razy dziennie.

Polski wydźwięk ich nazwy jest nad wyraz adekwatny do "jakości" tego, nomen omen, g...a

A, oczywiście we wszystkich niemieckich marketach niczego innego poza Osram kupić sie nie da.
(stąd aż trzy takie gnioty u mnie, co do zasady kupuję tylko Philipsa, ale raz czy dwa potrzebowałem "na szybko", a że market blisko...)

A zatem ostrzegam - nie kupujcie tego złomu. Co prawda juz i tak królują ledy, ale gdyby jednak...

26.12.2015 23:10
2
odpowiedz
Haszon
137
Senator

Osramy działają u mnie już chyba z 15 rok i nie ma lepszych żarówek. Oczywiście były kupowane dawno temu i możliwe, że teraz ich jakość się pogorszyła.

26.12.2015 23:25
3
odpowiedz
antosjan
19
Pretorianin

Teraz wszystko jest tandetne. To się nazywa postarzanie żywotności produktu.

26.12.2015 23:30
M@co
4
odpowiedz
M@co
126
Krzywda

Od lat nie korzystałem z żarówek tej firmy więc dobrze wiedzieć, że mam tego nie zmieniać ;)

Zastanawia mnie tylko, dlaczego w epoce ledów dalej korzystasz z tego wymysłu euro-terrorystów?

27.12.2015 01:23
5
odpowiedz
mich83
121
Generał

Nie wyrzucaj paragonów. Żarówki maja zazwyczaj 2 lata gwarancji, i wymieniają gdy sie szybciej przepalą.

27.12.2015 13:55
SULIK
6
odpowiedz
SULIK
263
olewam zasady

"Osram - jakość adekwatna do nazwy"
osm
wolfram

bardzo interesujące metale, więc i żarówki jak rozumiem są interesujące

27.12.2015 15:28
7
odpowiedz
Kharman
168

Serio? LEDy tanie jak barszcz a ty się ze świetlówkami bujasz?

27.12.2015 18:33
Herr Pietrus
8
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Do niedawna 100W Philipsów LED nie było. :P

Poza tym świetlówka na 6 lat (lepszych już nie produkują, niestety) a LED na ok 12-15 lat za 3x wyższą cenę całkiem nieźle się bilansowały i bilansują nadal, gdy jest kilka źródeł światła, np. w żyrandolu, którego LED-y mogą przeżyć, więc nie zawsze ich zakup ma sens.
Podobnie nie ma chyba "75W" LED-ów na E14... niestety, świetlówek Philipsa też, stąd u mnie Osram...

A swoją drogą, może polecicie LED-y tak samo dobre/lepsze niż Philips?
Z jeszcze lepszą barwą?
Proszę o odpowiedź tylko osoby, które widzą różnicę barwy miedzy świetlówką/LED-em a żarówką halogenową... :P

Forum: Osram - jakość adekwatna do nazwy