Pytanie w temacie wątku. Co sądzicie? Opłaca się w tym roku kupować nowy komputer do gier? Mam na myśli ograniczony budżet do 5000. Nie orientujecie się czy może nie mają wejść niedługo na rynek jakieś nowe karty graficzne, procesory, ramy czy płyty główne? Czy nie lepiej poczekać z kupnem?
Pytam, bo tak sobie składam części, czytam i szukam i takie mnie myśli nachodzą, że może nie warto w najbliższym czasie?
Najbardziej będzie się opłacało rok po wyjściu nowych konsol ale komu chce się czekać 2 lata
Zacznijmy od cen:
1. Pamięci RAM są tanie (2 razy tańsze niż w szczycie jakieś 2 lata temu, ceny zbliżone do bardzo niskich cen sprzed 4 lat). Raczej nie stanieją już zbyt mocno.
2. Dyski SSD są tanie (nie opłaca się już brać HDD, też kilka razy tańsze niż parę lat temu). Pewnie będą tanieć, ale znacznie wolniej.
3. Procesory są trochę tańsze niż parę lat temu. Ale za to modele poprzedniej generacji można dostać bardzo tanio (np. Ryzen 5 2600 za około 500zł).
4. Karty graficzne są bardzo drogie. Ceny moim zdaniem są porównywalne ze szczytem gorączki kryptowalutowej. Dobra karta to koszt powyżej 1500 zł (i raczej bliżej 2000 zł). Najlepsze są jeszcze droższe - 5000 zł mogłoby nie wystarczyć na zakup samej karty.
5. Pozostałe komponenty chyba nie szaleją. Płyty główne chyba trochę podrożały.
Jeśli chodzi o perspektywy:
1. RAM - DDR 4 zbliża się do końca żywotności, DDR 5 chyba się pojawi w następnym roku, ale pewnie przewagę zyska trochę później.
2. SSD - tutaj raczej nie będzie rewolucji. Brać póki tanie.
3. Procesory - ostatnio zwiększyła się istotnie liczba rdzeni w procesorach, ale nie sądzę, by więcej niż 8 było w całości wykorzystywanych w najbliższym czasie (poza zastosowaniami profesjonalnymi)
4. Karty graficzne - w następnym roku nowe konsole i one pewnie zmuszą do ulepszania sprzętu. Następna generacja pewnie będzie się biła na wydajność Raytracingu.
5. Pozostałe komponenty raczej stabilnie.
Werdykt:
Wydaje mi się, że zawsze można odkładać kupno sprzętu "bo może zaraz będzie coś lepszego". Na ten moment podzespoły są raczej tanie. Wydaje mi się, że przy ewentualnym składaniu komputera nie warto dopłacać do karty graficznej, bo te są drogie i mają największe szanse na bycie przestarzałymi w następnym roku. DDR 4 może ograniczyć nieco możliwości taniego ulepszania w przyszłości, ale to nie jest tak, że DDR 5 jest świętym gralem.