Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Opłaca mi się kupić Mortal Kombat z takim sprzętem ?

07.07.2013 14:38
😉
1
wlodzix®
120
Zapach starca

Opłaca mi się kupić Mortal Kombat z takim sprzętem ?

Na ile fpsów w praktyce mogę liczyć ? Jak jest u was ? Gra rzeczywiście ma takie duże wymagania ?

e8400 2x3ghz
GTS250 512mb
4gb ram ddr2
W7U 64bit

07.07.2013 17:19
Fee
2
odpowiedz
Fee
32
syf

Jaki problem znaleźć minimalne wymagania tej gry? Proszę bardzo:

Minimalne wymagania sprzętowe:

Procesor: Core Duo 2,4 GHz lub Athlon X2 2,8 GHz
Pamięć operacyjna: 2 GB
Karta grafiki: GeForce 8800 GTS lub Radeon 3850, kompatybilna z DirectX 10
System operacyjny: Vista, 7 lub 8 (32-bitowe)

Porównaj sobie teraz te ze swoim sprzętem i będziesz wiedział, że gra powinna chodzić ok.

07.07.2013 17:21
3
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Opłaca. Na moim (nie najnowszym) sprzęcie na full detali ma 60 FPS. Zwykłe straszenie z tymi wysokimi wymaganiami.

07.07.2013 17:26
4
odpowiedz
zanonimizowany714315
111
Legend

Będzie śmigac

07.07.2013 18:14
5
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Gra ma spore wymagania względem CPU. Znaczy się zależy jak na to spojrzeć, bo nawet szybkie C2D są wolniejsze od nowych CPU z niskiej półki.
MK jest dość nietypową grą, bo ma bardzo niskie wymagania względem karty graficzne - wystarczy co nowszy zintegrowany Intel do 60 fps w niskich detalach, ale już w przypadku CPU żadnego skalowania nie ma. Albo spełniasz próg minimalny, albo gra będzie momentami zwalniać do 30 FPS robiąc przy okazji slow-motion.

Ja mam Core2Duo E4500 i przy 3 GHz w 90% przypadków gra działa ok, ale na niektórych mapach z niektórymi postaciami gra po prostu zwalnia. Wydaje mi się, że dopiero C2D z 3,5 GHz powinno zapewnić płynną grę.

Taki stan rzeczy to oczywiście wina programistów, którym nie chciało się dopasować gry do rynku PC, tylko na sztywno założyli, że gracze dysponują odpowiednio szybkim sprzętem. Tylko dlaczego podawali C2D 2,4 GHz w wymaganiach minimalnych? Mogli chociaż napisać, że pozwoli jedynie na grę w slow-motion.

Za zwolnienia w MK odpowiada bezpośrednio PhysX. Fizyka w tej grze jest dość intensywnie wykorzystywana. Jest symulowany materiał, łańcuch żądła skorpiona i inne efekty. Problemem jest jednak to, że silnik fizyczny wykonuje 60 iteracji na sekundę, co jest rzeczą raczej niespotykaną. Co prawda silniki fizyczne powinny mieć stałą pętlę czasową, ale w innych grach ustawia się ją na nie więcej niż 20-30 iteracji na sekundę, interpolując położenie i rotację obiektów przy renderowaniu większej ilości klatek na sekundę.

Ostatnią kwestią jest to, że MK ma zaimplementowane PhysX tylko dla CPU. Nie da się wymusić wykonywania fizyki na GPU, a szkoda, bo moja karta graficzna pracuje na 40% obciążeniu przy pełnych detalach, a procesor poci się i nie zawsze daje radę.

Forum: Opłaca mi się kupić Mortal Kombat z takim sprzętem ?