Witam.
Jak odzyskać niezapisanego screenshota po restarcie komputera?
Windows XP.
Chyba nie ma możliwosci bo zapisuje sie ten screen w pamieci tymczasowej która zostaje wyczyszczona przy restarcie.
Fraps. Jeden klik i masz screen w folderze.
A bez wgrywania programów dodatkowych?
A co za problem zainstalować frapsa który bardzo mało waży i rozwiązuje problemy jeśli chodzi screenshoty
O ile się nie mylę Fraps służy do nagrywania. Nie wiedziałem, że mało waży (mało, tzn. ile?)
Druga sprawa, to czy ten program czasem nie jest płatny?
Screena FRAPS-em również zrobisz. W wersji trial bez problemu "zrobisz zdjęcie". Ograniczenie dotyczy tylko filmów. Zdaje się, że możesz nagrać tylko 30 sek. filmu.
Pełna wersja frapsa spakowana i wgl ma niecałe 3 mb :)
Fraps owszem służy głównie do nagrywania ale możesz też trzaskać screeny ile chcesz.
Pełna wersja frapsa do screenów Ci nie potrzebna. Demo jedynie ogranicza czas nagrywania do 30 sek i ustawia format zdjęć na JPG jak się nie myle.
Edit. Jeśli bycie piratem Ci nie przeszkadza to możesz poszukać w necie pełnej wersji :)
Jeśli program faktycznie mało waży, do screenów nie jest wymagana licencja, to spoko. Format JPG jak najbardziej mi pasuje.
A no tak, jak zwykle musiałem popieprzyć. Mnie osobiście ten format nie przeszkadza bo zdjęcia są wyraźne. A tak jak już mówiłem na necie fraps jest w pełnej wersji i można go ściągnąć. Sam takiego znalazłem ale wiadomo, piractwo+GOL=-84961207 do rankingu :D
[11] to akurat dobrze, bo z bitmapy zrobisz jotpega w 5sekund i masz kompresje, a w druga strone to nie dziala ;) Instaluj frapsa i nie martw sie o nic.
A, o to chodzi. A żeby się nie bawić w żadne nadpisywanie z bmp na jpg?
Chcę po prostu pstryknąć screena i żeby gdzieś tam w folderze sobie był.
Darmowy XnView ma przechwytywanie, wystarczy go dobrze skonfigurować.
I zapisuje do wielu formatów.