Witam zastanawiam się nad zakupem, głośników, jakiejś mocnej karty dźwiękowej i słuchawek, narazie mam na oku taki oto zestaw:
Karta dźwiękowa: http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=40263 Opłaca się dokładać do tego modelu czy wystarczy mi http://www.ceneo.pl/1627786?se=hjKC8X4wDSRzLA97ySkfNj_H4ZjbMHZt&gclid=CJD08PzX9qgCFVeMzAodcUnUUA
Głośniki: No i tutaj znowu pytanie. Czym się różnią Microlaby H500 od H600D i czym się różnią H600 od H600D. Ja miałem na oku H600D, kosztują ok. 1200zł, znajdę coś lepszego w tej cenie?
Słuchawki: http://www.ceneo.pl/68320?se=6A1eA4b3ARPBhyFokCtX-T_H4ZjbMHZt&gclid=COTuktjZ9qgCFYYXzQodLS84TA czy http://www.skapiec.pl/site/cat/49/comp/1485392?gclid=CM7btNba9qgCFQuEzAodbCT6UQ
Pytanie tylko czy rzeczywiście potrzebny ci aż taki wydatek na kartę dźwiękową? Jeśli nie tworzysz muzyki lub nie nagrywasz własnego wokalu nie widzę sensu zakupu takiego kombajnu. Druga sprawa to głośniki. Moim zdaniem (a jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia) o wiele lepszy efekt daje podłączenie do komputera jakiejś lepszej wieży. Sam korzystam z takiego połączenia i jestem bardzo zadowolony. W takim przypadku karta dźwiękowa traci w zasadzie na znaczeniu. Używam zwykł kupioną za 10GBP 3 lata temu i nie widzę żadnych problemów zarówno z działaniem jak i dźwiękiem. A uwierz że na jakości dźwięku również mi zależy. W sprawie słuchawek nie mogę pomóc.
Kombajnu? Te Xonary to karty do odtwarzania, nie do tworzenia dzwieku, co w nich niby jest 'kombajnowatego'? Porownaj sobie je do np Creativa serii E-MU, zobaczysz co to kombajn. I w zadnym przypadku "karta dźwiękowa nie traci w zasadzie na znaczeniu", jesli karta produkuje kiepski dzwiek z zakloceniami, to wzmacniacz pozniej tylko te zaklocenia wzmocni, a precyzyjne glosniki je precyzyjnie odtworza (a jeszcze lepiej roznice slychac na sluchawkach, kiedy za calosc wzmocnienia odpowiada wzmacniacz karty - te Xonary maja calkiem dobre). To czy komus wystarczy karta 'za 10GBP' to juz kwestia sluchu i wymagan, tak czy owak karta 'za 10GBP' jest zwykle sporo lepsza, od zintegrowanych.
Ale oczywiscie, co do glosnikow i wzmacniacza to absolutna racja, a w tej kategorii cenowej to juz spokojnie mozna cos sensownego postawic. Dlatego w kwestii tych glosnikow sie nie wypowiadam, bo imho sens ich zakupu jest zaden.
Co do sluchawek - niebyt widze sens kupowania otwartych sluchawek do takiego zestawu, juz lepiej kupic cos zamknietego, by w razie potrzeby dalo sie odizolowac siebie od dzwiekow otoczenia, i odwrotnie. W zadanej cenie da sie dostac juz calkiem przyjemne sprzeciki, chocby Shure 840 czy Audio Technica M50.
wysia dziękuję za sprostowanie, widać że trafiła się jakaś bardziej rozsądna osoba która potrafi człowiekowi coś kulturalnie wytłumaczyć. Bez bicia przyznaje że w kwestii udźwiękowienia jeszcze ze mnie laik, tak więc każda karta za kilkaset złotych to dla mnie kombajn (najbardziej cenowy).
A skoro już temat się zaczął: rozumiem że jeśli kupił bym lepszą kartę dźwiękową to na wieży usłyszał bym różnicę?
Niekoniecznie:) Jak napisalem, zalezy od tego co tak naprawde siedzi w tej taniej karcie (szczegolnie wykonanie sekcji wzmocnienia - zdarzaja sie calkiem dobre w tanich kartach, i bywaly nawet dobre w kartach zintegrowanych - SoundStorm sie to nazywalo; generalnie chodzi o skutecznosc odizolowania pradu wzmocnienia od zaklocen zasilacza kompa), i osobistych wymagan. Ale generalnie imho i tak za 80% jakosci produkowanego dzwieku odpowiadaja glosniki, jesli zmienisz karte chocby z najgorszej na najlepsza, to i tak operujesz w zakresie tych najwyzej 20% calkowitego efektu. Sam sie namysl ile chcesz na to wydac:)
tomo3101 --> Napisz jaki masz maksymalny budżet (najlepiej oddziel budżet na słuchawki, od tego na głośniki) i jakie masz wymagania co do tego sprzętu.
Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego że kupno sprzętu tej klasy ma sens tylko przy odtwarzaniu plików audio wysokiej jakości? Słuchanie na czymś takim MPtrójek to głupota.
Słuchawek tak czy tak powinieneś przed kupnem posłuchać, bo każdy ma inne oczekiwania i inaczej odbiera dźwięk, a w tym przedziale cenowym jest całkiem sporo modeli grających od siebie po prostu różnie. Nie będziesz wiedział jaki sposób reprodukcji dźwięku Ci odpowiada dopóki nie przewalisz kilku/kilkunastu modeli.
Do słuchawek tej klasy cenowej potrzebny jednak będzie wzmacniacz słuchawkowy. Amp zewnętrzny to dość spory wydatek, dlatego polecam Ci Xonara Essence ST/STX. To jedna z najlepszych dźwiękówek do napędzania słuchawek, dzięku wbudowanemu bardzo dobremu wzmacniaczowi. Poza tym daje ona możliwość zmiany opampów dzięki czemu będziesz mógł pobawić się dźwiękiem szukając tego swojego.
Alternatywą mógł by być jakiś zewnętrzny DAC ze wzmakiem, np Audinst hud-mx1, ale to raczej rozwiązanie tylko do słuchawek. Do głośników średnio się nadaje (na pewno nie do 5.1).
Sprzętu będę używał do grania na PC, oglądania filmów blue-ray i do słuchania muzyki czyli praktycznie do wszystkiego.
Teraz posiadam bardzo słabe w wykonaniu(po półtora roku użytkowania grają tylko dwie satelitki i subwoofer) i graniu Easy-Touch ET-678 + Integra na M3A770DE. I nie jestem zadowolony z jakości jaką daje mi ten zestaw.
Na cały zestaw chciałbym przeznaczyć 2000 a nawet 2500zł.
Nie ma najmniejszego sensu pakować tyle pieniędzy w sprzęt bądź co bądź komputerowy.
Do gier kup słuchawki, a do filmów i muzyki normalny system audio.
W grach głównie liczy się pozycjonowanie dźwięku- praktycznie nie zwracasz uwagi na jego specyfikacje. Kossy UR-40 w zupełności wystarczą. Są to jedne z lepszych słuchawek do tego celu, a i jeśli zapragniesz posłuchać na nich muzyki to nie będzie tragedii.
Do tego dźwiękówka Xonar DS, lub jeśli planujesz używać komputera jako magazyn na muzykę i połączyć go ze sprzętem audio, droższy Xonar DX.
W ten sposób zamkniesz się w ~300-350zł, a za trochę ponad 2k da się już złożyć w miarę przyzwoity zestaw audio (jeśli bierzesz pod uwagę również sprzęt używany to nawet całkiem przyzwoity).
Tutaj jednak polecam udać się na forum tematyczne (hdtv, lub Audiostereo)- tam najlepiej doradzą.
Osobiście jednak celował bym w jakiś zestaw 5.0- Wharfedale, Quadral Quintas 500, lub używane Jamo S 606, za ok 1k, i za resztę jakiś amplituner z drugiej ręki (choć niedawno wiedziałem nowego Denon'a AVR-1611 za ok 1k, a to całkiem ciekawy sprzęt, podobnie jak Yamaha RX-V467- również do dostania w tych pieniądzach)
Z głośnikami sobie narazie daruje, kupię sobie słuchawki i kartę, nad głośnikami się pomyśli w zimie.
Ale teraz mam zamiar sobie zamówić te Kossy UR-40 + jakaś dźwiękówka, na ceneo wyczytałem taką o to opinie na temat Xonar-a DX:
- niedopracowane sterowniki / firmware
- support asusa
- wyjścia audio ciasno upakowane na śledziu (trzeba używać specjalnych ("wąskich") wtyczek
- dziwne trzaski (z karty, nie z głośników) przy uruchamianiu komputera
- niewiele tańsza niż creative x-fi dla którego ma stanowić konkurencję (namiastkę)
To co że ten Creative jest lepszy od Xonara DX?
A jakbym nazbierał czasem kasę teraz to który zestaw byłby najlepszy? Albo jaki inny byście zaproponowali? Żeby się zmieścić w 3500 z dźwiękówką. I oczywiście mogę to podpiąć pod TV tak samo jak pod PC?
1. Xonar DX + Yamaha RX-V467 + Jamo S 608 HCS 3
2. Xonar DX + Yamaha RX-V467 + Jamo S 606 Hcs 3
3. Xonar DX + Denon AVR-1911 + Jamo S 608 HCS 3
4. Xonar DX + Denon AVR-1911 + Jamo S 606 HCS 3
5. Xonar DX + DENON AVR-1611 + JAMO S 606 HCS3
6. Xonar DX + DENON AVR-1611 + JAMO S 608 HCS3
Ja się mało co znam na dźwięku, mi by wystarczyła karta dźwiękowa Creative SB Live 5.1 digital i głośniki Creative Inspire T5900 5.1 ...
tomo3101 --> Pierwszy raz spotykam się z zarzutami jakoby rozmieszczenie gniazd w DXie było niewygodne- jest standardowe.
Co do sterowników, mogę Cię zapewnić ze są bardziej dopracowane od driverów Creative- support, mimo że nadal nie idealny, również znacznie przewyższa porażkę jaką jest wsparcie do Creativów.
Problem z trzaskami jest sporadyczny i występuje tylko jeśli jakiś element wywołuje zakłócenia- przykładowo, może je powodować tandetny zasilacz (Xonary są zasilane prosto z zasilacza), karta TV, lub karta WiFi.
- niewiele tańsza niż creative x-fi dla którego ma stanowić konkurencję (namiastkę)
W tym przypadku ni płakać tylko całować Asusa po rękach że jest tańsza od X-Fi- jest to bowiem produkt klasę wyższy za którego producent mógł by podyktować znacznie wyższą cenę a i tak znalazł by nabywców. Jakością dźwięku bije wszelkie Extreme music'i czy inne gamer'y. Praktycznie jedyne w czym karty X-Fi są lepsze, to ilość, często zbędnych bajerów.
Co do zestawu audio- żeby tutaj dobrze doradzić, trzeba mieć więcej informacji, np. w jakim stosunku będzie używany do muzyki, a w jakim do filmów, jaki rodzaj muzyki preferujesz, jaki masz metraż pokoju, itp.
Nadal zachęcam Cię do zapytania na którymś z podanych wyżej for. Sam słuchałem zaledwie kilku zestawień sprzętu tej klasy, a tam siedzą ludzie którzy na zestawach stereo i AV zęby pozjadali.
I oczywiście mogę to podpiąć pod TV tak samo jak pod PC?
Jasne
Witam
Pozmieniały mi się trochę plany i niestety będę musiał poczekać z głośnikami do końca tego roku <fuck>
Mam zamiar sobie naprawić te EasyTouch ET-678, żeby dograć na nich do końca roku.
Ale zabrałem się za nie i największym problemem którego się trochę boje było to, że końcówka z jednego głośnika została w wejściu w subie, i za cholere nie wiem jak ją wyciągnąć(to jest ten taki mały dzyndzelek na końcu wtyczki, nie cała końcówka :D). Druga satelitka miała tak obruszaną końcówkę, że lekkie poruszenie nią było końcem gry tej satelitki, odciąłem końcówkę i próbowałem czy przez same druciki będzie grało i grało(tzn. że satelitka jest dobra trzeba kupić kabel albo końcówkę), trzecia gra ale też trzeba kupić nowy kabel, bo lekkie poruszenie i już nie gra, dwie pozostałe grają. To teraz streszczenie w punktach.
1. Jak wyciągnąć tą końcówkę z suba?
2. Gdzie kupić takie kable?
3. Do czego służą te wejścia na dole suba? http://obrazki.elektroda.net/31_1252436904.jpg