Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Oddawanie laptopa na gwarancje.

23.05.2014 21:59
1
mich83
121
Generał

Oddawanie laptopa na gwarancje.

Od jakiegoś czasu laptop z windows 8.1 nie zawsze chce mi wyjśc ze stanu uśpienia, zacina sie także czasem podczas logowania i ogólnie jakoś dośc często zamula ( sterowniki mam wgrane najnowsze do win 8.1, pozatym wszystko zaktualizowane, ustawienia zasilania ustawione na fabryczne) . Musze go oddać na gwarancje: I teraz mam pytanie

1. Jakim programem przed oddaniem na gwarancje go przetestować , tak aby mniej więcej sie zorientował co z nim nie tak , sporo razy był restartowany więc moze byc coś z dyskiem itp Takze dysk, ram itp
2. W windowsie 8.1 mam dla kazdego domownika swoje konto i oddając do serwisu nie podam przeciez hasła do konta , rozumiem ze założyc trzeba dodatkowe konto i dac mu uprawnienia administratora ?

23.05.2014 22:04
2
odpowiedz
Thun
179
Senator

W serwisie i tak znając życie zrobią Ci format - postawią system od nowa...

Więc dla własnego dobra - zrób backup najważniejszych danych :)
To raz, a dwa - haseł wcale podawać nie musisz, jak serwis jest dobry to je usuną w ciągu kilku chwil :)

24.05.2014 00:40
3
odpowiedz
mich83
121
Generał

Sugerujesz ze dobry serwis potrafi w jakis sposób włamać sie do mojego konta microsoft nie znając hasła ? W starszych wersjach windowsa słyszalem ze jakos mozna obejsc hasła logowania ale wątpie aby teraz tak sie dało , gdyby tak było każdy mogłby przegladac kazdego meile itp.

24.05.2014 00:53
4
odpowiedz
b212
134
Generał

Z opisu wynika, że nie ma sensu oddawać do serwisu bo na 90% to problem software'owy :) Co to za laptop? Na jakiej podstawie wnioskujesz, że winę ponosi sprzęt? I co oznacza, że sporo razy był restartowany i może być coś nie tak z dyskiem? :)

Na pierwszy rzut oka - nic Ci nie wpierdziela za dużo RAM-u / CPU w menedżerze zadań?

Wrzuć sobie Windows Performance Toolkit: http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/4847.install-the-windows-performance-toolkit-wpt.aspx i używając xbootmgr wrzuć sobie log z wybudzania do xml, może sam wydumasz co jest nie tak, albo wrzuć tutaj to Ci powiemy.

Ja miałem ten problem na sprzęcie z małą ilością RAMu i wieloma odpalonymi apkami - leciał dump na HDD a zanim się OS podniósł z dysku to mijały wieki...

24.05.2014 09:26
5
odpowiedz
Haszon
137
Senator

Dobry serwis potrafi zainstalowac caly wachlarz trojanow i wirusow. Kiedys mialem tak z laptopem MSI, ktory wrocil z serwisu z kazdym mozliwym syfem.

24.05.2014 10:20
6
odpowiedz
mich83
121
Generał

b212 laptop to Lenovo Z500 z windows 8 zaktualizowanym do 8.1 z 6 Gb ramu. Niewiem czy jest to sprawa sprzętowa czy programowa w każdym razie komp sie zacina :-). Co oznacza ze wiele razy był restartowany i dlaczego uwazam ze moze byc cos z dyskiem ? Wiele razy go wyłączałem na sztywno poniewaz zawiesił sie podczas logowania, takze niewiem czy niemiało to wpływu na dysk ?

Tak jak wspomniałem laptop ma 6 GB ramu w menadzerze urządzen jest 1,3 Gb w uzyciu i 4,4 dostępne. Nie zauważyłem aby jakas aplikacja zżerała zaduzo ramu. Sprubuje uzyc tego programu który podałeś.

Forum: Oddawanie laptopa na gwarancje.