Nie pasuje mi new normal w cenach kart graficznych, o dostepnosci juz nie wspomne.
Mam MSI Afterburner. Krecic az bedzie wywalac, czy to by wypadalo zachowac jakies proporcje miedzy taktowaniem GPU i pamieci?
Co to za twór?
Chyba że :)
Tu masz coś o możliwości MSI i przykłady co da OC w paru grach
https://www.purepc.pl/test-geforce-gtx-1050-ti-alternatywa-dla-geforce-gtx-960?page=0,16
No dzieki. Widze, ze pamieci dalem bardzo skromnie bo +600
Jak oni pamieci dali na 8GHz to nie wiem bo MSI Afterburner ma skale 1GHz.
Częstotliwość pamięci musisz jeszcze pomnożyć żeby uzyskać ostateczną prędkość - ja na przykład (w przypadku rx 570 mnożę przez 4). Oni nie ustawiali tych 8000.
Przy pamięci podnoś po trochu (po 50-75mhz) i sprawdzaj FPS po każdym OC - jak podnosisz taktowanie pamięci to timingi automatycznie się podnoszą, może się zdarzyć taka sytuacja że wyżej taktowana pamięć będzie dużo wolniejsza.
Pierwsze podkręcasz GPU aż będzie crashować/wentylator i temperatury nie będą ci odpowiadały. Po każdym OC powinieneś też sprawdzać wydajność - jest możliwość że otrzymasz wysoki niestabilny zegar przez co wydajność będzie spadać. Jak zacznie crashować to cofasz się 1-3 kroki w taktowaniu (w zależności jak bardzo chce ci się powtarzać testowanie w przypadku gdyby to OC też było niestabilne) i testujesz w kilku benchmarkach i kilku grach. Później kręcisz pamięci (jak ci się chce - OC pamięci nie da zbyt dużo), przy pamięciach radzę nie żyłować OC - jak osiągniesz stabilne + 500Mhz (i crash przy więcej) to lepiej ustawić na +300Mhz - problemy z pamięcią są później bardzo trudne do zdiagnozowania.
Nie mam potrzeby wyzylowac.
W DCS jak dam AA to mam srednio 23 fps ze spadkami do 17. Podejrzewam, ze gdyby bylo z 6GB pamieci na karcie, to byloby lepiej. W MsiA dalem +150 GPU i +1000 VRAM, monitor podaje 1886 MHz i 4504 MHZ. Teraz limiter trzyma 25 klatek gdy GPU pracuje w zakresie 40-100% no i nic sie nie wysypuje. Z tych winikow co podal
Bede musial tak doleciec do lepszych czasow ;)