Spróbowałem dzisiaj generatora obrazów Binga i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem.
Kiepsko z twarzami (choć czasem coś mu wyjdzie sensownego), ale tworzy naprawdę ciekawe grafiki.
Bawiliście się już tym?
Via Tenor
Nie wnikam, jakich uzyles slow kluczowych.
AI absolutnie wystrzeliło w kosmos przez ostatnie 2 lata, rezultaty są niesamowite, świat już nigdy nie będzie taki sam, choć do wielu ludzi to pewnie jeszcze nie dotarło.
Asystent programowania, "kumate google", hiperrealistyczni lektorzy, i wiele wiele innych.
Od ręki w 3 minuty można wygenerować dziesiątki obrazów które przyjmują prawie dowolny input a póki nie szuka się uchybień wady są minimalne. Generować od zera, transformować, mieszać, limity nie istnieją.
https://youtu.be/JQmk1QH3Gek chociaż to o CS:GO, bardzo polecam obejrzeć.
Szybkość z jaką idzie to do przodu też robi wrażenie, z miesiąca na miesiąc są usprawnienia.
Ciekawe, wysokiej jakosci (czyt. rozdzielczosci) i pelne detali. Ogolnie fajne. Podoba mi sie co ludzie potrafia tym stworzyc.
Jednak nadal wiekszosc tego co widzialem (nietylko Twoje Ezraelu) bije po oczach losowoscia. Taki kolaż wykonany z wysokiej jakosci skladowych i im dluzej czlowiek sie w to wpatruje tym dostrzega wiecej niedociagniec. Klopoty z anatomia, perspektywa... moim zdaniem AI bedzie musialo jeszcze chwile pocwiczyc. :P Co nie zmienia faktu, ze mozliwosc tak latwego przemienienia swoich najdzikszych pomyslow w obraz jest rewelacyjna.
Jasne, sporo jest nieudanych, tak jak piszesz - dużo jest losowości. Do tego stopnia, że czasem nawet wkleja jakiś losowy tekst.
Ale i tak zaskakująco dobrze sobie radzi.
A ja, absolutne beztalencie graficzne, mogę sobie wreszcie popróbować różnych wizji
No dobra, każdy z nas może sobie coś takiego zrobić w 5 minut, nie spamuj jakbyś sam to malował latami
Owszem, może.
Dlatego pokazuję różne próbki z czym sobie radzi nieźle licząc, że ktoś wrzuci jakiś swój ciekawy pomysł.
A jeśli się nie podoba - to tu nie wchodź i nie wylewaj swoich życiowych frustracji. Proste.
Dlatego pokazuję różne próbki
Właściwie większość jest na jedno kopyto i po kilku obrazkach zaczyna nudzić.
Jeszcze ludzi to nie znudziło?
Czemu miałoby znudzić kogoś, kto się z tym wcześniej nie zetknął? Fakt, że Ty to już wcześniej widziałeś ma oznaczać, że nikt już nie może tego zrobić?
I nie, nie jesteś fajniejszy przez to, że widziałeś to wcześniej, nawet jeśli tak Ci się wydaje.
Abstrahując od bezsensownego marudzenia zmęczonych swoim nudnym życiem frustratów, jestem ciekawy, kiedy będzie można w ten sposób tworzyć sensowne animacje i filmy. Pojawi się pewnie powódź różnego rodzaju bzdetów, ale też powinno to dać narzędzie faktycznie zdolnym ludziom, którzy w inny sposób nie mieliby szansy przedstawić światu swoich niebanalnych pomysłów.
Tempo rozwoju takich usług zaczęło być ostatnio mocno zauważalne i nie mówię wyłącznie o generatorach obrazów, czy czatach, ale też o narzędziach analitycznych używanych w pracach naukowców - np. do bardzo starego już projektu składania białek ostatnio doprzęgnięto algorytmy AI, które z miejsca spektakularnie podbiły wydajność procesu, podobnie zresztą dzieje się w medycynie (diagnozy lekarzy ze wspomaganiem AI są o jakieś 20 punktów procentowych trafniejsze), czy prawie.
Z jednej strony osobliwość technologiczna nadciąga wielkimi krokami, z drugiej - masa firm nadal korzysta z oprogramowania z XX w.
Ciekawe, gdzie to finalnie nas zaprowadzi, jak myślicie?
Ale bieda. Jakby to czlowiek rysowal i probowal wrzucic w projekt komercyjny to kwiki o plagiat siegalyby niebios (i slusznie).
Bezduszne kolaze w ktorych slowa kluczowe i bezczelne ripowanie innych obrazow (czyli de fakto kradziez. NIe dziwne ze tworcy sie pluja) juz nawet nie tyle rzuca sie w oczy, co wrecz wali po przyslowiowym ryju.
Czyli cała wiedza "twórców" dana jest w momencie poczęcia od Boga?
Żadnych obrazów przed oczyma nie mieli, setki pokoleń będących przed nimi nie inspirowały ich.
Techniki malarskie (i w ogóle artystyczne) posiedli po plemniku i jajeczku?
Wszystko co tworzą to wyłącznie ich unikalna istota?
Jesli nie widzisz roznicy miedzy artystyczna inspiracja, nauka + niezbednym zeby cos nazwac sztuka pierwiastkiem umyslu i uczuc ludzkich.
A bezczelnym kopiowaniem bit po bicie, kolor po kolorze (z dokladnoscia do 16,7 miliona a pewnie i wiecej juz bo mamy HDR) i piksel po pikselu za pomoca matematycznych algorytmow o nadludzkiej precyzji to nie mamy o czym rozmawiac.
Tak jak mowie, to jest fajna zabawka i temu nie przecze. Z jakakolwiek sztuka to nie ma nic wspolnego. Zas wykorzystanie komercyjne powinno zostac jak najszybciej uregulowane prawnie. Choc niestety co juz "AI" zdazylo ukrasc to zdazylo.
Na szczescie niektore portale artystyczne juz wprowadzily zasady ustawiajace troche AI do pionu.
Wystarczy tych głupot o pierwiastkach umysłu i uczuć ludzkich.
Przejdź się na rynek jakiegoś większego miasta i zobaczysz tysiące dzieł z wypierwiastkowanym ludzkim uczuciem.
Barbakan w stu ujęciach, genialne widoki na Sukiennice, gdański Żuraw z lewa, prawa i dowolną techniką.
Kopie z kopii i z pocztówek, że na deser zostawię sztukę ręcznie czynioną na poczekaniu z turystycznego modela.
Zwisa mi kto stoi za dziełem, to dzieło ma się bronić.
Prosci ludzie, proste wymagania, proste gusta, prosta wrazliwosc.
Dywagacje o tym czym jest sztuka zostaw moze jednak osobom posiadajacym odpowiednia wrazliwosc i ogarniajacym w temacie cos wiecej niz obrazek barbakanu (lol).
Zycze milego jarania sie obrazkiem barbakanu od AI (rotfl).
Same obrazy mile dla oka, niektore nawet kreatywne ale to tyle.
Jako zabawka to cale "AI" jest w sumie spoko.