Witajcie!
Kieruję do was pytanie odnośnie wyboru rodzaju tabletu, który będzie użytkowany głównie do celów studenckich (przede wszystkim przeglądanie plików .docx, .pdf i innych, a także notowania czasem na wykladach) do tego przeglądanie internetu i różne inne możliwe dodatki.
Zastanawiam się nad 3 modelami:
- Asus MeMO pad hd7 (nowy)
- Asus MeMO pad hd10 (używany - lombard)
- Asus Nexus 7 (używany)
Jeśli chodzi o notowanie, to przymierzałem się do i do 7" i do 10" i wiadomo, że wygodniej się pisze na 10", ale zamierzam do tabletu tak czy siak kupić etui z klawiaturą by na wykładach/ćwiczeniach notowało się dobrze.
Zdecydowałem się na Asusa bo słyszałem wiele dobrych opinii o tym sprzęcie. Mój budżet to ok 400 zł (max 450), a nie chcę kupować no-name'ów żeby się nie okazało, że za rok zaczną mi przycinać, zawieszać się, generalnie robić niespodzianki.
Macie jakieś doświadczenia z tymi modelami? Ewentualnie czym mam się kierować przy kupowaniu używki żeby to było dobrze wydane 400zł?
Z góry dzięki za pomoc
no i zapomniałem dodać (a już nie mogę edytować):
Jak się zapatrywać na dopisek "powystawowy"? Zdjęcia prezentują całkiem niezły stan (bardzo nie obrysowany) tylko pytanie jak funkcjonuje całe urządzenie w takim "powystawowym" stanie?
Osobiście używam Nexusa 7 do celów studenckich właśnie i nie narzekam na to że jest za mały, ale zależy to od indywidualnej preferencji. Osobiście brał bym Nexusa 7, jestem b. zadowolony z mojego tablecika, chyba że zależy ci na większym ekranie.
Sprzęt powystawowy powinien być w lepszym stanie niż używany zwłaszcza jeżeli miał np. cały czas folie ochronną, ale to zależy i musisz prosić o wysokiej jakości foto lub ocenić u sprzedawcy.
PS. Mówimy o memo pad 10 Full HD? Jeśli tak to nawet się nie zastanawiaj bo to super okazja za taką cenę.
Moje "niedopaczenie"....powinienem dopisać że chodzi o Nexusa ale I, bo II faktycznie za te pieniądze nie uświadczę :P
co do MeMO 10 to nie jest ten full HD. Jest to model Asus MeMo Pad 10 ME102A (wystawia lombard).
Nie opłaca się go kupować w takim razie?
A jeszcze co do Nexusów I - wszystkie które obserwuje są jeszcze na gwarancji do 2015r.
Pytanie czy w takim wypadku iż są to pierwsze modele Nexusa, to czy opłacalne jest kupowanie takich używek gdy można w tej cenie kupić nowy MeMO HD 7"?
ja mam 10 calowego Galaxy Note 10.1" i polecam, bo ma rysik z wykrywaniem nacisku i notuje się tak samo dobrze jak na zwykłym papierze, a i lepiej bo można łatwo poprawić błędy, używać miliona kolorków do zaznaczania różnych rzeczy etc., nie mówiąc już o notatkach w samych PDFach. Teraz powinieneś dostać w miarę rozsądnej cenie 2014 edition tego tableta z full hd, ja używam jeszcze wersji poprzedniej (2012 edition z 1280x800). Jedyny minus że aktualizacje są bardzo rzadko, np. ja jeszcze do KitKata nie mam, w porównaniu do telefonu którego używam - Nexus 5, to Samsung jest 100 lat za przysłowiowymi murzynami
Wg mnie jesli tablet to tylko ipad. I mowie to jako posiadacz i uzytkownik wielu telefonow i tabletow z androidem
Właśnie co do samsunga to słyszałem o tych 'problemach' z aktualizacją...ponad to ludzie narzekają że szybko wysiadają te tablety, zaczynają się wieszać i takie tego typu sprawy. Nie wiem na ile w tym prawdy i jak to się prezentuje z perspektywy kogoś kto użytkuje samsunga już przez dłuższy czas.
No niestety na ipada mnie jeszcze nie stać także raczej ta opcja odpada :(
A Toshiba, acer? Jest coś godnego zainteresowania w tym przedziale cenowym w rozmiarze 10" (ewentualnie konkurencyjnego w stosunku do 7" asusa)?
tutaj masz test http://www.tabletmaniak.pl/102596/test-kiano-elegance/
Ps: nie myl z 3g bo to inny model
No może i nie głupi ten sprzęt. Na pewno bardzo ciekawa strona poświęcona tabletom :) wciąż rozważam za i przeciw.