Witam.
Wczoraj złożyłem sobie komputer. Poszło mi nawet sprawnie, ale mam kilka małych problemów. Oto one:
1. Gdzie podłączyć kabel RESET SW na płycie głównej? Znalazłem te piny, tylko że pin oznaczony jako reset jest jeden, a kabel ma dwa.
2. Jak podłączyć wtyki przedniego panelu audio? W instrukcji jest kompletnie co innego niż to co na tych złączkach pisze.
3. Mam problem z podłączeniem do tylnego panelu modemu. Otóż obudowa tego modemu jest szeroka, a wejść jest cztery. Gdy podłączę do niego modem, automatycznie swoją powieszchnią zajmuje dwa z nich i dostępny jest wtedy tylko jeden. Czy jest może jakaś mała przedłużka pod USB, żeby tylko lekko wyprowadzić go dalej?
Model płyty głównej: ASRock H81M-VG4 R2.0
Obudowa: Cooler Master: Elite 331.
ZA POMOC WIELKIE DZIĘKI!
Na zdjęciu reset ma dwa piny, dwa ostatnie w pierwszym rzędzie od krawędzi. Dwa na HDLED, jeden pusty i dwa na reset.
Z drugim nie mam pojęcia.
Jak masz za dużą wtyczkę kabla sieciowego kup sobie nowy z mniejszą, gdzie problem?
OK, jutro spróbuję podłączyć ten reset tak jak piszesz.
Pytanie drugie nadal aktywne.
Właśnie chciałem uniknąć kupna nowego modemu. Ale problem rozwiązałem. Moje aktualne głośniki były zasilane przez USB, kupiłem więc nowe, lepsze z zasilaniem na zwykły prąd. Zauważyłem, że modem z jednej strony jest cieńki i po zmianie strony wszystko jest jak należy.
1. Kabel RESET SW był prawidłowo podłączony, a mimo tego nie działał. Problemem było odczepienie się kabelek (-) RESET SW od obudowy. Po podłączeniu go wszystko działa.
2. Jak będę w przyszłości potrzebował i nie będzie to działało tak jak powinno, to zwrócę się jeszcze z pomocą. :-)
3. Problem już wcześniej został rozwiązany. :-)
Mam jeszcze takie pytanie. Otóż mam internet mobilny (poł. telefoniczne) z limitem danych. Problemem jest ciągłe pobieranie "czegoś" a ja sobie na to pozwolić nie mogę. Czy mogę w jakiś sposób wyłączyć czy zablokować te połączenia?
System Windows 10 Home 64-bit.
Zazwyczaj aktualizacje automatyczne ci się pobierają czy co? W niektórych wersjach Win10 można je odroczyć w ustawieniach, ale pewnie masz wersję Home więc może tam tej opcji nie ma. Chyba w google widziałem poradniki jak w inny sposób wyłączyć aktualizacje w win 10, poszukaj.
A ostatni sposób to firewall, napisałbym ci kilka zdań o tym, ale nie wiem czy firewalla chcesz w to mieszać, wtedy mógłbyś nie tylko zablokować wszystko microsoftowego, ale też programy, gry itd wedle woli.
Co do blokowania pobierania w tle na połączeniu z limitem danych:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-10/whats-a-metered-connection
Pytanie 2. Na płycie głównej jest tylko jedno gniazdko do którego pasuje wtyczka audio. Gniazdko to jest podobne do tych, które służą do podłączenia dodatkowych portów USB i to jest odpowiedź na Twoje trzecie pytanie. Może kupić śledzia z dodatkowymi portami USB. Na płycie masz gniazda do których podłączysz kabelek.
Niestety, ale moja wtyczka audio nie jest taką "kostką" lecz każdy kabel to inna wtyczka. Dodatkowo mam po kilka takich samych wtyczek i za chiny nie wiem jak to podłączyć (na płycie nie ma tylu złącz).
Dodatkowe porty USB odpadają. Na płycie zajęte są już dwa złącza pod USB- jeden z przedniego panelu USB, drugi to czytnik kart pamięci. Trzeciego złącza na płycie pod USB nie ma.