Witam wszystkich
Zastanawiam się nad zmianą obudowy. Od jakiś 10 lat korzystam z produktu AeroCool i jestem z niego zadowolony, ale powoli chyba trzeba będzie się przesiąść ... Niestety, większość współczesnych "bud" ma RGB oraz okienka, co mi średnio pasi. Owszem, mogę to wyłączyć, ale wole mieć z boku dodatkowy duży wentylator niż plekse, z której i tak nie będę miał pożytku.
Szukam więc obudowy:
- BEZ (dużej lidzby) "światełek" i okna,
- z możliwością zamontowania dużej ilości wentylatorów,
- minimum 3 sloty na HDD oraz 1 na SSD + napęd DVD i czytnik kart.
Mam Zotac'a GTX 1060 AMP! Ed., nie wiem jednak jak będzie w przyszłości, więc dobrze by było bym mógł, ewentualnie, w przyszłości zamontować większe karty. Dobrze będzie, jak więcej miejsca będzie miała. ;p
Budżet jaki mógłbym na to przeznaczyć to, powiedzmy, 500 zł.
ALE.
Z napędu/czytnika MÓGŁBYM zrezygnować, zastępując je zewnętrznymi odpowiednikami, wtedy kasa prawdopodobnie na ten cel się zmniejszy.
Myślałem nad Zalmanem Z3 PLUS, bo bym tylko przełożył "bebechy" z mojej, ale ludzie psioczą na nią. Że cienka blacha, że niska jakość, że tania ...
Cooler Master CM Force 500 lub Cooler Master N200 też były by o.k.
W Corsair Carbide Series SPEC-02, mógłbym zachować DVD, przeszły by moje dyski, ale okno mi wadzi. :/
be quiet! Silent Base 600 jest fajna, ale ma ten sam problem co SPEC-02.
be quiet! Silent Base 801 z kolei, nie dość, że droga, to jeszcze ma okno.
A Aerocool GT-R, choć mi się podobała, znikła z rynku ... ;(
Macie może coś innego? Ciekawego, co by mnie zainteresowało?
Liczę na waszą pomoc.
ksiegarz5
Phanteks Enthoo Pro
MałyOgr -> Dziękuję za odpowiedź.
Fajna. ^^ Szkoda, że nie idzie chyba zamontować czytnika, ale ... to dało by się przeżyć.
bordzisz -> Dziękuję za odpowiedź.
Straszny maluch. :/ Z moimi grubymi palcami oraz dużymi dłońmi do kiepskie połączenie. ;p
MałyOgr -> Pomierzyłem sobie wszystko i Phanteks Enthoo Pro jest ... za wyski. ;( Mam ograniczoną przestrzeń przy biurku i PEP nie wejdzie, choćbym wciskał nogą. Nie dość, że nie mógłbym włączyć komputera, to jeszcze górne wentylatory nic by mi nie dawały.
Ta obudowa jest stosunkowo szeroka tylko niska. Też mam grube paluchy, a wszystko zmontowałem ;) Dużo slotów na wentylatory, 4 spoko miejsca na dyski, a na upartego nawet 7 wejdzie, grube blachy, no i jest ładna ;)
Ta obudowa jest w dwóch wersjach: mini ITX i mATX. Ta pierwsza jest dosyć ciasna. Drugą sam posiadam i sobie chwalę :) Piszę o tym tylko dlatego, żebyś się nie przestraszył recenzji wersji mini ITX ;)
Trochę żałuję, że po czasie, ale muszę jeszcze coś doprecyzować ...
Moja jednostka centralna stoi przy biurku, na specjalnym "stołku", gdzie tuż nad nią jest drukarka. O ile mogę go przemieścić, to już samych półek przesunąć już nie da rady. :/ Są przyklejone i przykręcone na sztywno, by cała konstrukcja się nie rozłaziła.
Nowa "buda" musi się więc zmieścić we "wnęce" o wymiarach 30 cm x 50 cm x 45 cm.
Może coś z oferty BitFenix ciebie zainteresuje. Shinobi lub Neos (ten bez pleksy).
Najprawdopodobniej zdecyduję się na be quiet! Silent Base 600, bo okazuje się, że jest też wersja bez okna, więc jest to naknajbardziej o.k. ^^
Muszę jednak dowiedzieć się czy wysokość jest liczona wraz z nóżkami czy bez i czy da radę zamontować ramkę na czytnik kart w zatokę napędu optycznego.
Kup z oknem i zaklej czarnym kartonem....
Herr Petrus -> Dziękuję za odpowiedź.
No, jest to jakieś wyjście, ale chyba wole kupić pełną blachę na obu ścianach i móc zamontować dodatkowy wentylator. ;p
Ja rozumiem zajawki na retro albo to, że ktoś nie lubi LED-ów, ale wentylator na boku w 2020 r.?
Rozumiem, że mocowane chałupniczym sposobem.... i co on będzie robił, skąd zasysał powietrze?
Oj tam, retro ... Po prostu wole w miarę normalne obudowy, bez szkła czy oczoj***ych LED-ów. I tyle.
Co do wiatraka z boku ... To moja stara obudowa, Aero Cool, nie pamiętam modelu. Ma zamontowany FABRYCZNIE cooler na boku obudowy. I powietrze, no cóż, zasysa z ... boku. ;p
I nie, nie chałupniczo. Z tego co widziałem, be quiet! Silent Base 600, ma fabrycznie przygotowane 7 miejsc na wentylatory. W tym, właśnie na boku obudowy. Skoro mogę tam założyć, to czemu tego nie zrobić?
https://www.morele.net/obudowa-cooler-master-silencio-550-rc-550-kkn1-404962/
btw. Jak wymiary podajesz warto podać która to wysokość :)
Herr Pietrus -> Ja rozumiem zajawki na retro albo to, że ktoś nie lubi LED-ów, ale wentylator na boku w 2020 r.?
Rozumiem, że mocowane chałupniczym sposobem.... i co on będzie robił, skąd zasysał powietrze?
No jak się ma biurko gdzie skrzynka ma po 1cm po bokach i lite ściany to sensu nie ma. Moja skrzynka jest wolno stojąca mam COOLER MASTER HAF 932 z 200mm bocznym wentylatorem dzięki czemu cała płyta główna jest owiewana. Miałem przez jakiś czas ssd m.2 który w testach na pclab grzał się w stresie 70 potrafił wyciągnąć , u mnie 40 stopni nie przekroczył :) Budę mam 11 lat wentylatory nadal ciche, a komp średnio 12h na dobę chodzi.
Kilgur -> Dziękuję za odpowiedź.
30 cm szerokości x 50 cm wysokości x 45 cm głębokości.
Teraz o.k.?
No teraz wiadomo, co i jak :) bo głębokość zawsze można lekko oszukać, ale wysokości już się nie da :D
Druga sprawa co ci okno przeszkadza, jak i tak będzie niewidoczne?
Bo przez okno jest obudowa droższa? A ogólnie, to dla mnie zbędny bajer. ;p
Wolę mieć wentylator na boku ...
Porządnej budy z wentylatorem lub miejscem na niego z boku nie kupisz, wiec modowanie cie czeka, a za okno nic nie płacisz, bo materiałowo to nawet tańsze rozwiązanie. Producenci powoli olewają pełne budy, poza paroma wyjątkami czyli mocno wyciszonymi budami, które są niestety gorące. Ja co mogłem ze światełek powyłączałem i mam spokój :D Ledy nie przeszkadzają mi z estetycznego punktu widzenia, ale z praktycznego kompa mam tak ustawionego że walą po oczach i grać się nie da :)
Dlatego biorę quiet! Silent Base 600. Ma pełne blachy na bokach, nie ma LED-ów, a wentylatorów może być aż 7.
Lepiej kupić obudowę jak np. phanteks p400a. Lepiej mieć świetną wentylację z przodu i góry niż słabą i jeden wentylator z boku.
MałyOgr -> Tylko, że Phanteks P400A choć by mi pasował wysokością, to ma okno, a dodatkowo nie zmieszczę swoich napędów ... :(
Co do wentylatorów, to w "sześć setce" jest tak:
Wentylatory zamontowane
Panel przedni 140 mm x1
Panel tylny 120 mm x1
Miejsca na dodatkowe wentylatory
Panel przedni 140 mm x1
Panel boczny 120 mm x1
Panel dolny 120 / 140 mm x1
Panel górny 120 / 140 mm x2
Sam napisałeś tak: Z napędu/czytnika MÓGŁBYM zrezygnować, zastępując je zewnętrznymi odpowiednikami, wtedy kasa prawdopodobnie na ten cel się zmniejszy.
I w czym ci to okno tak przeszkadza jak go nie widzisz, a będzie lepsza wentylacja niż w silent base który jest też droższy.