Witam serdecznie!
Mam do was pytanie, ponieważ chcę kupić nową kartę graficzną. A chodzi mi oto że moja płyta główna ma pamięć DDR3 a chciałbym kupić kartę graficzną i ona już ma DDR5. Znajomy mi mówił że musiał bym kupić nową płytę główną która też będzie miała DDR5 bo tak to nie podjedzie karta. Aktualna karta HDRadeon 5450, chcę kupić HDRadeon 7790. Muszę wymieniać Płytę główną? Czy bez problemu mogę tą kartę kupić i podłączyć?
Przepraszam za problemy i z góry dzięki za pomoc!
To nie robi roznicy jakie masz wejscia na ramy, mozesz włozyc dowolna karte z PCI-E.
Bardziej zastanawiałbym sie czy Twoj zasilacz dostatecznie taka karte zasili.
Jaki masz zasilacz ?
To tyle dobrze :) a zasilacz który mam : ATX Akyga 450W
Na twoim miejscu podwyższył bym do tych 650 W.
Fajnie by było gdybyś napisał resztę podzespołów ;).
[4] Tutaj dobre, markowe 450W spokojnie da rade.
Wojtts92 Wymien ten zasilacz bo to tykajaca bomba.
No kompa nie mam za dobrego ... :P
Także wymienię zasilacz na 650
Procesor: AMD X4 640
Płyta główna: MSI 760GM P21
Pamięć: 4GB DDR3
DYSK: 500gb
Ale po co Ci az 650W ?
Jaki ten zasilacz chcesz kupic ? Jak jakis no-name to sobie daruj.
Praktycznie 3 lata nie interesowałem sie kompami ale wiem jedno, zasilacz nie moze byc lipny przy składaniu komputera. Kup sobie zasilacz marek takich jak OCZ, Tagan, Corsair, Chieftec, Fortron czy Tacens.
Co myślicie o tym?
Zasilacz CHIEFTEC GPA-500S8 500W iArena Series na Allegro za 129zł ??
Tak w ogóle od kilku dni strasznie śmierdzi jakby spalenizną z komputera, jaka może być przyczyna? Wentylator do wymiany?
po pierwsze to nawet nie ma technologi DDR5 na płytach głównych a DDR3 idealnie wspołgra z technologią DDR5 w kartach graficznych, co do spalenizny to cieżko powiedzieć, Sprawdz temperatury w biosie, ale przed wszystkim odkręc bok i sprawdz czy wszystkie wentylatory działąją, czy jakis kabel się nei nadpala. Może byc tego bardzo wiele przyczyn
Dzięki wielkie :)
ATX Akyga 450W wymień najpierw to
Wiem :) i najprawdopodobniej będzie CHIEFTEC GPA-500S8 500W iArena Series
Sprawdziłem temperatury programem HWMonitor i wyszło:
Procesor: 46 stopni
Płyta główna:
TMPIN0- 59 stopni
TMPIN1- 50
TMPIN2- 37 stopni
Karta graficzna: 59 stopni
Przed chwilą rozkręciłem komputer i co się okazało? Tak jak pisaliście, zasilacz... Wtyczka była podtopiona i wejście do zasilacza tak samo. Jadę zaraz po nowy i kupie jakiś 550W