Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Normy hałasu dla pomieszczeń mieszkalnych?

11.10.2015 19:46
Herr Pietrus
1
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Normy hałasu dla pomieszczeń mieszkalnych?

Wiem, że są tu jacyś inżynierowie...

Od kilku lat mam problem z instalacją c.o. w starym bloku. Problem zaczął się wraz z wprowadzeniem podzielników kosztów ogrzewania i sukcesywnie nasilał wraz z wymianą stolarki okiennej na nową oraz wzrostem tendencji do oszczędzania u mieszkańców (niedopłaty w rozliczeniach). Obecnie gdy tylko zrobi się zimno w moim pokoju k...o szumi w rurach. Oczywiście odpowietrzanie instalacji oraz mojego grzejnika zwykle nic nie daje - największym problemem ostatecznie okazał sie któryś z sąsiadów. Gdy tylko odkręci (zakręci?) grzejnik (słyszę zgrzyt zaworu) - zaczyna się dramat. OK, moje grzejniki też huczą po odkręceniu, ale potem CICHNĄ.

Sąsiada muszę zidentyfikować, ale poza tym gdy będę u zarządcy domagał się interwencji, chc mieć twarde argumenty. Pytam więc -czy istnieją jakieś normy hałasu, jakie w pomieszczeniach mieszkalnych mogą generować poszczególne instalacje? Dla nowych budynków o ile wiem tak, i jest to chyba 30 albo 40 dB (noc/dzień). Ale co z blokiem z lat osiemdziesiątych? Jakie wtedy obowiązywały przepisy? Przecież te obcne dotyczą zdaje się tylko nowych budynków... a może nie tylko? Tzn. - może są jakieś regulacje także dla istniejących?...

Tak, jeśli koszty profesjonalnej ekspertyzy zamknęłyby się w kilkuset złotych, to jestem gotów taką zamówić, gdy zacznie się zabawa. Swoją drogą - gdzie się zgłaszać z taką sprawą? Sanepid?

11.10.2015 20:50
SULIK
2
odpowiedz
SULIK
263
olewam zasady

zgłoś zarządcy, że instalacja C.O. działa zbyt głośno i niech się tym zajmą - Ciebie nie powinno interesować w którym miejscu tak się dzieje, a jedynie efekt.

11.10.2015 21:25
Herr Pietrus
3
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

ale ja nie pytam, do kogo mam się zgłaszać. zarządca to spółdzielnia, więc powinno to wystarczyć za wyjaśnienie całego tego wątku oraz mojej reakcji na twoją odpowiedź.
z nimi negocjuje się twardo. ja chcę wiedzieć, czy mogę zdobyć twarde dowody.

12.10.2015 18:20
Herr Pietrus
4
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

up?...

12.10.2015 18:31
zloteuszy
5
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Jesli w rurach czy grzejniku ci strzela jakby ktos rura napieprzal a ogrzewanie parowe to wiedz ze w rurach jest woda i jednynie co mozna na to poradzic to wymianic wszystkie rury od dolu do gory.
Spoko rozwiazanie nie?

Od razu masz odpowiedz co ci z tym zrobia.

12.10.2015 18:37
Widzący
😊
6
odpowiedz
Widzący
248
Legend

To powinno rozjaśnić, informacje dość przystępnie podane:
http://dom.trojmiasto.pl/Akustyka-mieszkan-Co-mowi-polskie-prawo-n59026.html#

12.10.2015 18:48
7
odpowiedz
zanonimizowany809
160
Legend

Na początek, przejrzyj zapisy rozporządzenia:

http://www.izbaarchitektow.pl/pliki/rozporzadzenie_ws_war_techn_jakim_powinny_odpo_budynki-ujednolicony.pdf

Szczególnie od paragrafu: § 323. W paragrafie § 324 wymienia się "Polskich Normach". W załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia zawarto listę norm, na które powołuje się rozporządzenie, w tym:
"PN-B-02151-02:1987 - Akustyka budowlana - Ochrona przed hałasem pomieszczeń w budynkach - Dopuszczalne wartości poziomu dźwięku w pomieszczeniach".

Niniejsza norma określa, co nastepuje:

Pomieszczenia mieszkalne w budynkach mieszkalnych (...):
Dopuszczalny równoważny poziom dzwięku (A) przenikającego do pomieszczenia od wszystkich źródeł hałasu:
w dzień: 40 dB, w nocy: 30 dB.

Dopuszczlany poziom dzwięku A hałasu przenikającego do pomieszczenia od wyposażenia technciznego budynku oraz innych urzadzęń w budynku i poza budynkiem, przy hałasie ustalonym:
w dzień: 35 dB, w nocy: 25 dB

przy hałasie nieustalonym:
w dzień: 40dB, w nocy: 30dB

Ustalony to taki, który działa w sposób ciągły, utrzymujący się, czyli taki jak ten szum z grzejników. Nieustalony będzie pojawiał się okresowo i zanikał, np praca windy.

W waszym budynku jest po prostu źle zaprojektowana / zmodernizowana intalacja CO. Ale o tym nie trzeba Cię przekonywać :-) Zarządca najprawdopodobniej "spuści Cię po brzytwie" na zasadzie: "panie... no ale co ja mogę, tak się często dzieje, kierowniku.. na to nic nie zaradzim"

12.10.2015 20:19
Herr Pietrus
8
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Vader - no właśnie to rozporządzenie to ja widziałem i o tym pisałem, tylko ono weszło w życie w... 2002 roku, a budynek jest z lat 80-tych XX wieku. Więc się zastanawiam, jakie to rozporządzenie ma zastosowanie w takiej sytuacji. A jeśli nie ma, jak dotrzeć do norm obowiązujących wtedy. I nie wiem czy i co było modernizowane, ale na pewno żadne rury w mieszkaniach i grzejniki, jak partia zbudowała, tak jest, problem w tym, że przez x lat, nawet po upadku PRL-u, nie było problemu...

12.10.2015 20:29
Zarek00
9
odpowiedz
Zarek00
86
Dziad Borowy

W naszym bagnie prawnym taka sprawa może się ciągnąć latami jak urzędnicy zaczną sobie interpretować przepisy każdy po swojemu. Ale może ostatecznie coś załatwisz, powodzenia.

12.10.2015 23:17
Herr Pietrus
10
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Prawo prawem sprawiedliwość musi być po naszej stronie!

13.10.2015 00:02
A.l.e.X
11
odpowiedz
A.l.e.X
152
Alekde

Ja już ten temat czytam z 5 razy. Odpowiedź jest banalna oddaj sprawę do sądu. Nie ważne czy jest zasadna, czy nie, sąd nie będzie tego oceniał. Strony to ty i spółdzielnia. Zrób opisówkę i wpłać najniższa kwotę motywując że nie znasz kwoty sporu biegły ustali. Widzisz napisałem ci na za darmo. A teraz zajdz do prawnika i się dowiedz ile setek było warte te 5 zdań. Pozdrawiam

13.10.2015 22:18
Herr Pietrus
12
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

oj alex alex... sąd to raczej na końcu - jak się nie śpi na kasie i nie ma wszytko wyj..e, grając całe dnie...

13.10.2015 23:47
A.l.e.X
13
odpowiedz
A.l.e.X
152
Alekde

Niestety tutaj się mylisz. Z SM to najskuteczniejsza forma dialogu. Poza ty jedynym organem przymusu jest zawsze sąd, niezależnie jak ma dalej w nazwie. Pomijam już kwestie ceny samych badań. W przypadku sporu koszty idą najczęściej po 1/2 a i tak przegrany zapłaci wszystko. Podpowiem ci ze nie możesz słyszeć pracy instalacji w czasie ciągłym i nie ważne ile blok ma lat. SM ma obowiązek w planach budżetowych przewidywać modernizację i naprawy jeśli to robi to zobacz na kiedy masz modernizację c.o. a jeśli nie ma w planach i nie działa to skończy się ugoda na 1, 2 spotkaniu jestem prawie na 100% pewny. Wybacz pisze z komórki i tak Ci dużo napisałem i wczoraj i dzisiaj. Zawsze możesz mnie złapać przez steam.

Forum: Normy hałasu dla pomieszczeń mieszkalnych?