Witam, takich problemów już jest pełno jednak na swój nie mogę znaleźć rozwiązania więc liczę na pomoc kogoś kto się na tym zna bo sam nie jestem w tym najmocniejszy i nic już nie mogę poradzić.
Może najpierw mój sprzęt:
Procesor: Intel Core i5-2400 CUP 3.10GHz podkręcony do 3.60GHz
Grafika: AMD Radeon HD 6800
Płyta: ASRock P67 Pro3
Zasilacz: Corsair Gaming GS600-600w
RAM: 4GB ddr3
mam jeszcze zamontowane dodatkowe chłodzenie procesora
system win 7
Teraz problem, raczej popularny, polega na tym że komputer się wyłącza. Ekran robi się czarny, głos przez chwilę jeszcze działa a później zaczyna 'buczeć'. Ekran zachowuje się jak po wyłączeniu komputera, ale ten dalej pracuje. Jedyne co wtedy mogę zrobić to restart, na nic innego nie odpowiada.
Dzieje się tak podczas grania, w zasadzie prościej by było gdyby ogólnie podczas grania, ale tutaj występuje to tylko przy niektórych grach i co mnie najbardziej dziwi to niekoniecznie przy tych najnowszych. Tak więc problem zaczął się przy Skyrimie, tylko tam występował czasami i dało się grać, dodatkowow skyrim akurat był niestabilny i wiele osób miało z nim problemy więc nie zwróciłem na to szczególnej uwagi. Grałem też wtedy w Wiedźmina 2 i nie było najmilejszych problemów. Kolejnymi grami gdzie działo się tak samo było Fallout 3, Król Artur 2 i dzisiaj kupiony na promocji w biedronce Riddick Assault on Dark Athena. Więc rożne gry, z różnych lat. tyle że tym razem to wyłączanie się uniemożliwia całkowicie granie ponieważ dzieje się tak po chwili grania (w riddicku nawet w menu gry ). Dodam że mam przegrane masę godzin w Rome 2: Total War i innych z serii (na max. ustawieniach) co wydaje mi się że wymaga mocnej pracy komputera. Z nowych tytułów np. AC4:Black Flag tez działa bez zarzutu prawie na max. Mogę jeszcze dodać że wszystkie gry były oryginalne, więc martwi mnie to trochę.
Próbowałem już kilka razy się za to zabrać, wskazywano mi problemy z zasilaczem (maiałem jeszcze 450w) więc kupiłem ten corsair i nic to nie zmieniło. Zmieniłem pastę termoprzewodzącą na procku, jest na bazie srebra, mówili że dobra. W zasadzie nikt mi nic konkretnego nie powiedział.
Proszę o jakąkolwiek pomoc bo problem jest naprawdę irytujący a wydałem już trochę pieniędzy na to i dalej nic się nie dzieje. Moim głównym podejrzeniem jest aktualnie podkręcony procesor, ale nie ja się tym zajmowałem i ciężko mi powiedzieć cokolwiek konkretnego
Nie jestem specjalnie obeznany w tych sprawach więc jak będą potrzebne wyniki jakiś testów byłbym wdzięczny za podanie programu do testowania.